madrid-retiro-parkmadrid-plaza-mayormadrid-panoramamuseo-del-prado-madridmadrid-palacio-real

Huertas - Barrio de las Letras

Huertas is een van de meest historische wijken in Madrid. Tegenwoordig staat de wijk vooral bekend als centrum van het uitgaansleven en nachtleven in Madrid. De wijk ligt tussen Puerta del Sol en de Paseo del Prado met het beroemde Museo del Prado.

Schrijverswijk 
Huertas staat in Madrid ook bekend als ‘Barrio de las Letras’, de literaire wijk. Veel straten zijn genoemd naar schrijvers die hier ooit geleefd hebben. Dit komt omdat in de Spaanse literaire Gouden Eeuw (17e eeuw), vele schrijvers en dichters naar deze oude volkswijk toekwamen. Onder andere Lope de Vega, Francisco de Quevedo, Luis de Gongora en de nationale trots Miguel de Cervantes, auteur van Don Quijote, zwierven door de straten van Huertas.

Madrid_2022_huertas

Plaza Santa Ana
Plaza Santa Ana is het levendige middelpunt van de wijk. Je vindt op en rond dit plein talloze cafés, barretjes, restaurants en muziekclubs. Op het plein staan standbeelden van de toneelschrijver Pedro Calderon de la Barca en dichter Federico Garcia Lorca. Interessante gebouwen zijn het Teatro Espanol en Hotel ME Madrid, het vroegere Hotel Reina Victoria.

Madrid_2022-plaza-santa-ana-huertas

Uitgaansgelegenheden op het plein die een bezoek waard zijn: Cerveceria Alemana (uit 1904), Cerveceria Santa Ana, Café Populart en Viva Madrid, een van de oudste bars in de stad (1856). Ga na 21.00 uur op zoek naar livemuziek, zoals jazz, flamenco of karaoke.
Tip: Drink een cocktail bij de rooftopbar van Hotel Me Madrid Reina Victoria met prachtig uitzicht.

Madrid_2022_plaza-santa-ana-huertas

Calle Huertas
Calle Huertas is de hoofdweg van Barrio de las Letras. Breng een bezoek aan Casa Alberto, een historisch juweeltje uit 1827, en La Venencia. In het plaveisel van de autovrije straat zie je bronzen tegels met literaire teksten en quotes van Cervantes en andere schrijvers.

Op Calle de Cervantes 11 vind je Casa Museo de Lope de Vega, een klein museum in het huis waar een van de grootste auteurs uit de Spaanse literatuur de laatste jaren van zijn leven doorbracht. Je ziet hier de schrijftafel en het bed van de auteur en het interieur van een Madrileense woning uit de 17e eeuw. In Calle Lope de Vega kun je een gedenkplaat vinden die de voormalige woning van Cervantes markeert.

Madrid_2022_huertas

Dwaal lekker rond door de smalle straatjes van de wijk om Huertas te ontdekken. Je kunt er winkelen, eten, drinken en uitgaan. De voetgangersvriendelijke smalle straten met kinderkopjes en volop winkels, eetgelegenheden en entertainment maken het een heerlijke plek voor een wandeling. Je vindt hier een mooie mix van modern en traditioneel in de vorm van winkeltjes met muziekinstrumenten, flamenco-accessoires, zilversmeden en schoenmakers, evenals boetiekjes, galerieën, handgemaakte producten, antiekzaakjes en boekwinkels. 

Madrid_2022_huertas

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!