madrid-retiro-parkmadrid-panoramamadrid-plaza-mayormuseo-del-prado-madridmadrid-palacio-real

Plaza Castilla

Plaza de Castilla vormt het startpunt voor het verkennen van het 21e eeuwse Madrid. Min of meer direct grenzend aan Plaza Castilla hellen twee torens van glas en staal vervaarlijk naar elkaar. Dit is La Puerta de Europa, Madrids moderne stadspoort. Hier komt nl. de snelweg uit het noorden de stad binnen en het drukke metro- en busstation wemelt-vooral in de ochtendspits- van Madrilenen en forenzen. De torens zijn ontworpen door de architect Philip Johnson en zijn in gebruik als kantoren van de bank Caja Madrid.

Madrid_wijken-Plaza-Castillak.jpgLiefhebbers van moderne architectuur komen in deze wijk wel aan hun trekken. Kijkend naar het noorden is het onmogelijk om de ´cuatro torres´ (vier torens), zoals de Cuatro Torres Business Area in het kort worden genoemd, te missen. De vier wolkenkrabbers zijn tussen 223 en 250 meter hoog en hebben sinds hun oplevering in 2008 de skyline van Madrid voorgoed veranderd. In de torens vind je o.a. kantoren, maar ook een luxe en hip hotel én de Nederlande ambassade. Mocht je ze van dichtbij willen bewonderen, dan kun je er naar toe wandelen vanaf Plaza Castilla, maar je kunt ook de metro nemen.

De architect Santiago Calatrava is de bedenker en makervan de gouden obelisk op Plaza Castilla. Dit kunstwerk is een geschenk van Caja Madrid aan de stad Madrid. De goudkleurige zuil is 92 meter hoog en vanuit het zuiden, zie je hem precies tussen de twee schuine torens. 

Schuin tegenover Plaza Castilla bevindt zich het complex van Canal Isabel II, Madrid´s waterbedrijf. Boven op de  waterdepostito´s is een park aangelegd, het Parque Canal Isabel II. Geheel in stijl met de omgeving is ook het park op moderne wijze aangelegd, maar daarom is het er niet minder prettig vertoeven. Pergola´s bieden fijne schaduw in  de Madrileense zomers, het waterlabyrint biedt verfrissing en de rozentuin is gewoon mooi. Je kunt er lekker op een bankje zitten en er zijn een paar speelplaatsen voor kinderen.

In het voormalige waterpompstation is nu Fundación Canal gevestigd, een leuk cultureel centrum waar altijd wel een leuke tentoonstelling te zien is. Ook worden er concerten en workshops gegeven. De entree en de meeste activiteiten zijn gratis.

Vanaf Plaza Castilla kun je zuidwaarts de Paseo de Castellana volgen om weer in het centrum van Madrid te belanden. De Paseo de Castellana loopt nog langs een aantal bezienswaardigehden, zoals het beroemde voetbal stadium Santiago Bernabéu, de imposante dictatoriale architectuur van Nuevos Ministerios, het Museo de Ciencias Naturales en het openlucht beeldenmuseum Museo de Arte Público. 

Madrid_wjken-Plaza-Castilla.jpg

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!