madrid-palacio-realmuseo-del-prado-madridmadrid-retiro-parkmadrid-plaza-mayormadrid-panorama

Plaza de España

Vanaf het Plaza de Espana in Madrid kun je alle kanten op, maar het loont zeker de moeite om even stil te blijven staan en eens goed rond te kijken. Het plein is omringd met imposante gebouwen, zoals de 142 meter hoge Torre de Madrid aan de noordzijde van het plein. In 1954 werd begonnen met de bouw ervan en de toren was tot in de jaren '80 het hoogste gebouw van Madrid. 

Aan de oostzijde van Plaza España staat het eveneens imposante en uit de jaren ´50 stammende Edificio España, met zijn karakteristieke trapvormige silhouet. Het gebouw telt 25 verdiepingen en is 117 meter hoog.

Madrid_2022_plaza-espana

Cervantes
Midden op het plein staat een monument gewijd aan Spanje´s meest bekende schrijver: Miguel de Cervantes.   De bronzen beelden van zijn belangrijkste personages, Don Quijote en Sancho Panza, zijn later aan het beeld toegevoegd.

Madrid_2022_plaza-espana

Indien authentiek chinees eten echt je ding is, moet je zeker even de trap afdalen naar de parkeergarage onder Plaza España. Tegenover de betaalautomaten vind je een onooglijk, maar meestal bomvol chinees (afhaal)restaurant. Al zou je het niet zeggen, het eten is er werkelijk goed.

Plaza España bevindt zich op het punt waar twee grote straten samen samenkomen. Aan de noordzijde van het plein begint c/Princesa, een drukke winkelstraat en aan de zuidzijde loop je Gran Via in, waar je onder andere bioscopen en veel theaters vindt. In deze vaak prachtige oude theaters worden de bekende musicals en toneelstukken opgevoerd. 

Madrid_2022_plaza-espana

Park
Via de westzijde van het plein loop je door c/Ferraz zo het groen van het uitgestrekte Parque de L'Oeste in. Hier kun je wel een paar uurtjes vertoeven. Vlak aan het begin van het park staat de Templo de Debod, een Egyptische tempel uit de derde eeuw voor Christus. Aan de Paseo Pintor Rosales vind je terrasjes, waar het leuk zitten is tussen de Madrileense families, die hier vooral in het weekend en op warme zomeravonden een drankje komen doen. 

Madrid_2022_templo-debod

Geen zin om te lopen? Stap dan hier in de kabelbaan naar Casa del Campo, het bosrijke gebied ten westen van Madrid, waar je kunt wandelen en picknicken. Geen zin in de flinke wandeling terug, koop dan een retourtje.

(foto's Albert van den Boomen)

Madrid_2022_plaza-espana

Madrid_2022_plaza-espana-cervantes

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!