madrid-panoramamadrid-palacio-realmuseo-del-prado-madridmadrid-plaza-mayormadrid-retiro-park

Chueca en Malasaña

Chueca en Malasaña zijn van oorsprong volkswijken en misschien niet heel rijk aan monumenten in de klassieke zin van het woord, maar een bezoek aan Madrid zonder door Chueca en Malasaña te hebben geslenterd, is geen bezoek aan Madrid. In de afgelopen twee decennia hebben beide buurten zich getransformeerd tot snel veranderende hippe wijken, ieder met een eigen subcultuur.

Madrid_wijken-Chueca-en-Malasanak.jpgOm maar met de deur in huis te vallen: Chueca is de homobuurt van Madrid en is hiermee geworden tot een tolerante, hippe wijk vol met winkeltjes, cafeetjes, clubs en galeries. Chueca is de thuisbasis van de Madrileense variant van de Gay Parade, EL Orgullo Gay en tijdens dit festijn zijn de straten gevuld met podia, DJ´s en spontaan gorganiseerde feestjes. De extravagante bezoekers van het festival mogen natuurlijk niet ontbreken.

De belangrijkste straat van Chueca, calle Fuencarral, is echter helemaal niet meer zo underground, maar in de laatste tien jaar getransformeerd tot een grote winkelstraat en de kleine alternatieve boetiekjes hebben plaatsgemaakt voor bekende merken. Desalniettemin zeker de moeite waard om te winkelen, zeker nadat de straat autovrij is gemaakt. Het is de plek waar je de winkels van Spaanse merken zoals Custo Barcelona en Desigual vindt naast winkels van Diesel, Adidas en het Japanse warenhuis Muji.

Voor het echte Chueca gevoel, loop je even binnen bij Mercado Fuencarral, een soor overdekte markt, alias winkelcentrum van drie verdiepingen met allemaal alternatieve kleine winkeltjes. De plek voor muziek, sneakers, zonnebrillen, een hip kapsel of een piercing.

Wie niet komt om te winkelen of om de gay cultuur te ervaren, kan ook in Chueca nog wat cultureels ondernemen. Op de hoek van c/Fuencarral met Gran Via vind je Espacio Fundación Telefónica, een cultureel centrum van telecombedrijf Telefónica, waar leuke activiteiten tentoonstellingen worden gehouden, gerelateerd aan communicatie, technologie en kunst. Variërend van workshops scratchen voor kinderen tot aan een expositie van Kubistische schilderijen.

Voor wie dit nog te modern is, is het Museo del Romanticismo een beter idee. Gevestigd in een 18e eeuws stadspaleis geven de stijlkamers van het museum een goed beeld van  het leven van de Madrileense bourgeoisie uit de 19e eeuw. Er worden ook schilderijen tentoongesteld.

Malasana
De wijk Malasaña, aan de andere kant van calle Fuencarral, is weer heel anders. Hier is de tijd wat meer blijven stilstaan. In de jaren ´80 was deze week de bakermat van de Movida Madrileña, een beweging van Punk en Rock met de nodige sex en drugs, die opkwam in de jaren na Franco. Zangeres Alaska en filmregisseur Pedro Almodovar zijn beroemdheden die hun roots in de Movida hebben liggen. 

Nog steeds is er ´movida´in Malasaña, de vele barretjes en clubs getuigen ervan. Wil je op stap, dan zijn er in Malasaña legio mogelijkheden. Een echte klasieker uit de jaren´80 is La Via Lactéa, (c/Velarde 18.) Er duiken er steeds meer nieuwe hippe tentjes op in het straatbeeld van Malasaña, zoals Lolina Vintage Café (c/ Espíritu Santo 9). Je kunt hier de hele dag terecht en de decoratie bestaat uit meubels uit de jaren ´50, ´60 en ´70. Als je lekker, goedkoop en ook nog eens hip wilt eten, dan moet je bij Ojalà zijn (Calle de San Adres 1). Terwijl je kijkt naar een projectie van een prachtig strand, kriebelt het zand tussen je blote voeten. Zo voelt het net alsof je aan de Spaanse zee ligt met een heerlijk biertje in de hand.

Vintage lijkt wel het nieuwe toverwoord in Malasaña, want er zijn een boel vintage winkeltjes gevestigd, waaronder Corachan y Delgado (c/Barco, 42) voor vintagejurken en aseccoires van beroemde modehuizen en Gluck en Niños con Suerte ( c/ Velavarde, 12) voor de kindertjes van de ouders uit deze wijk. Platen- en muziekliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij Up Beat (c/ Espíritu Santo, 6).  Ook tweedehandsboekenwinkels en vegetarische zaken vind je hier.

Het hart van de wijk is Plaza Dos de Mayo, genoemd naar de volksopstand van 2 mei 1808.  Hier zie je goed dat Madrileñen graag op straat zijn. Strijk neer op één van de terrasjes of bankjes en geniet van een lekkere caña of een heerlijke pizza bij Pizza Maravillas.

Madrid_wijken-Chueca-en-Malasanag.jpg

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!