madrid-retiro-parkmadrid-palacio-realmadrid-panoramamadrid-plaza-mayormuseo-del-prado-madrid

Lavapiés, vroeger de Joodse wijk in Madrid

De van oorsprong Joodse wijk van Madrid is tegenwoordig een volkswijk en vormt het decor voor altenatief en multicultureel Madrid. Winkeltjes met producten uit alle windstreken en indiase en oosterse eettentjes bepalen hier het straatbeeld. 

Madrid_wijken-Lavapiesk.jpgLavapiés, wat zoveel betekent als voetenwassen, dankt zijn naam aan een fontein, waar de Joden hun voeten wasten, voordat ze naar de synagoge (de huidige iglesia de San Lorenzo). Nadat de Joden uit de wijk verdreven werden, raakte de wijk een beetje vergeten en in verval. Leegstand en lage prijzen trokken vanaf de jaren ´80 vooral jongeren, krakers en immigranten naar de wijk.

Tegenwoordig is Lavapiés dé multiculturele wijk van Madrid en in de nauwe straatjes rondom Plaza Lavapiés zijn levensmiddelen en producten uit de hele wereld verkrijgbaar, van waterpijpen, chinese gelukspoppetjes tot hangmatten.

Ook in de restaurantjes is de multiculturele samenleving goed vertegenwoordigd. Je vindt er o.a. indiase, libanese, chinese en marokkaanse restaurantjes zij aan zij  met traditioneel spaanse cafeetjes. Een aanrader is Mano a Mano (c/ Lavapiés, 16), hier eet je een lekkere paella.

Ondanks de vele immigranten is Lavapiés toch een echt Madrileense wijk en zul je op de bankjes in de wijk of in de locale markt Mercado Antón Martín de locale inwoners veelvuldig tegenkomen. Ook de alternatieve uit de jaren ´80 is wel een beetje blijven hangen in Lavapiés. Er heerst hier een soort relaxte bohème sfeer en uit de barretjes hoor je een mix van Caribische muziek, reggae, hip-hop, rock en flamenco. 

La Corrala is een typisch voorbeeld van Madrileense architectuur uit de 19e eeuwse arbeiderswijken: kleine apartementen aan een galerij. Op de hoek van c/ del Sombrete en c/ Mesón de Paredes staat zo´n corrala, die is uitgeroepen tot nationaal monument.

Sinds cultureel centrum La Casa Encendida in Lavapiés is neergestreken heeft de wijk weer een enorme boost gekregen. Er is in dit leuke culturele centrum altijd wel iets te doen, van tentoonstellingen, concerten en films tot kindervoorstellingen.

In c/ argumosa zijn veel restaurantjes en de nodige terrasjes te vinden. Bij La Buga del Lobo eet je lekkere setas (paddenstoelen), maar ook het gezellige terras is een van de pluspunten.

Lavapiés mag dan wel niet Madrid´s meest chique wijk zijn, maar de gekleurde huizen, de steile straatjes, de veelal gekleurde huizen, nieuwe trendy barretjes, zoals Café Alma (c/Santa Isabel, 42) tezamen met het alternatieve en multiculturele karakter maken het zeker leuk om door Lavapiés te wandelen. 

Madrid_wijken-Lavapiesg.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!