museo-del-prado-madridmadrid-plaza-mayormadrid-palacio-realmadrid-panoramamadrid-retiro-park

Barrio Salamanca, chique winkelwijk

Barrio Salamanca staat synoniem voor chique en statig. Het rechthoekige stratenpatroon wordt geflankeerd door prachtige gebouwen en mooie gevels. Barrio Salamanca is dé wijk waar je moet zijn om een beetje luxe te winkelen en waar alle prestigieuze modehuizen een filiaal hebben geopend. Maar ook zonder budget voor een tas van Louis Vuitton of schoenen van Gucci is het prima winkelen in Bario Salamanca, want ook betaalbare modehuizen als Zara, Mango en H&M hebben hier een winkel.

Madrid_wijken-Barrio-Salamanca2.jpgVoor het ultieme grote stadswinkelgevoel ben je in deze wijk aan het juiste adres. Het leuke van Barrio Salamanca is dat de grote en bekende ketens en merken worden afgewisseld met kleine boetiekjes en er, zoals het een wereldstad betaamd ook alle hippe merken te koop zijn. En Madrid zou Madrid niet zijn als er niet ook in deze wijk genoeg leuke restaurantjes en tapasbarretjes te vinden zijn, al zullen de prijzen hier misschien een fractie hoger zijn dan in andere wijken van Madrid.

De wijk dankt haar naam en ook het stedenbouwkundig en architectonisch ontwerp aan stedenbouwkundige Marqués de Salamanca. De wijk werd gebouwd in de tweede helft van de 19e eeuw. De straten Serrano, Velázquez, Claudio Coello, Lagasca, Castelló, Hermosilla, Ayala, Goya, Narváez, Conde de Peñalver en José Ortega y Gasset  vormen een rechthoekig stratenplan, waarbij de grote drukke hoofdstraten Serrano, Velázquez en Principe de Vergara kruisen met c/de Goya en c/ de Ortega y Gasset. De laatste wordt ook wel de gouden mijl van Madrid genoemd en indien je van plan was een ´Chanel´of een ´Dior´ aan te schaffen, dan zit je hier goed. Windowshoppen is natuurlijk ook een optie. Wil je er een beetje uitzien alsof je in deze wijk thuishoort, vergeet dan niet een grote zonnebril op te zetten.

De kleinere straten tussen de hoofdstraten zijn gevuld met boetieks, hippe restaurantjes, luxe spa´s en ambassades. Maar barrio Salamanca blijft ook nog gewoon een woonwijk. Het was de eerste wijk in Madrid  waar de appartementen liften en op kolen gestookte verwarming hadden. Achter de mooie gevels boven de winkels bevinden zich appartementen, te bereiken via de grote deuren tussen de boetiekjes. 

Één van de leukste winkelstraatjes in dit deel van Madrid is Callejón de Jorge Juan, dit kleine doodlopende straatje is gevuld met trendy boetiekjes en hippe Parijse merken zoals Isabel Marant, Vanessa Bruno en American Vintage hebben hier een winkel. Voor trendy mannen is de winkel Scooter Hombre een stop waard en ook Gallery Madrid om de hoek in calle Jorge Juan 38.

Van winkelen krijg je honger en gelukkig kun je in Barrio Salamanca goed eten. Hier geen restaurants met stierenkoppen aan de muur, maar trendy tentjes. Sula (c/ Jorge Juan, 33) is zo´n plek. Strak ingericht en tapasbar, restaurant en winkel onder één dak. De keuken is mediterraans en er wordt gekookt met verse Spaanse ingrediënten, niet goedkoop, maar wel lekker. Is de kaart je iets te prijzig, dan kun je heerlijkheden nog altijd in tapasformaat aan de bar bestellen. 

Verse ingediënten en Spaanse delicatessen kun je in Barrio Salamanca ook kopen op de markt. Mercado de la Paz (c/ Ayalá, 28) is een goed uitgeruste markt met kwaliteitsproducten, waar de inwoners van de wijk hun dagelijkse boodschappen doen. Leuk om te bezoeken en nog leuker om daarna tussen de marktkooplui staand tapas te eten bij Jurucha. De inrichtig is dan wel eenvoudig, maar de tapas zijn erg lekker. Jurucha (c/ Ayalá, 19) heeft dan ook niet voor niets een aanbeveling in de Michelingids.

Maar in Barrio Salamanca is meer te doen, dan alleen maar te winkelen en te eten. Al wandelend door de straten van deze statige wijk kun je je vergapen aan mooie stadspaleizen en aan dames in bontjassen. En er zijn ook een genoeg musea te bezoeken. 

Plaza de Colón
Op Plaza de Colón staat een monument opgedragen aan Cristobal Colón (Christopher Columbus), de drie betonblokken staan symbool voor de 3 schepen, waarmee hij naar Amerika voer. De Spaanse vlag, die hier wappert is misschien wel de grootste van Spanje. Hier kun je even lekker op een bankje zitten en je route uitstippelen. 

Madrid_2022_plaza-colon

Tegenover Plaza Colón vind je aan de Paseo de Recoletos de Biblioteca Nacional. Hier is ook het museum van het boek gevestigd: acht zalen, waarin de geschiedenis van het boek uit de doeken wordt gedaan. Een steeds wisselende tentoonstelling hightlight topstukken uit de collectie van de bibliotheek, waaronder prachtige oude manuscripten, zoals bijvoorbeeld de Metz Codex uit 810. Natuurlijk ontbreekt ook Don Quichotte niet in de Biblioteca Nacional. Een hele zaal is aan de Spaanse held en zijn schrijver Miguel de Cervantes gewijd. 

Archeologisch Museum
Aan de achterzijde van de nationale bibliotheek is het Museo Arqueológico Nacional gevestigd (c/ Serrano, 13). Je vindt er een grote collectie archeologische objecten vanaf de prehistorie tot de negentiende eeuw.  Er worden ook regelmatig wisselende exposities georganiseerd. 

Adres: Paseo de Recoletos, 20-22 Metro: Colón en Banco de España, tel: (+34) 91 580 78 00, openingstijden: ma t/m vr: 9:00 - 21:00 uur, za: 9:00 - 14:00 uur.

In cde Calle Serrano vind je ook het Museo Lázaro Galdiano. In dit museum is de kunstcollectie ondergebracht van rijke zakenman en mecenas José Lázaro Galdiano.  De collectie bestaat uit schilderijen uit de 15e en 16e eeuw (o.a. Goya en el Greco), beelden, juwelen en wapens. 

Fundación Lazaro Galdiano
adres: Calle Serrano 122, metro: Gregorio Marañón,
Openingstijden woe t/m ma: 10:00 - 16:30 uur, zo: 10:00 - 15:00 uur
Entree: € 4, gratis op zo van 14:00 - 15:00 uur en ma t/m vr: 15:30 - 16:30 uur.

Even bijkomen van alle luxe en stadse indrukken doe je daarna in het nabijgelegen Retiropark.

Madrid_wijken-Barrio-Salamanca.jpg

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!