museo-del-prado-madridmadrid-plaza-mayormadrid-palacio-realmadrid-retiro-parkmadrid-panorama

Regen in Madrid

Hoewel regen een zeldzaamheid is in Madrid, kun je natuurlijk altijd pech hebben en dan is het wel zo prettig je programma daarop te kunnen aanpassen. Ook met regen is Madrid een prachtige stad en is er genoeg te doen waarbij je lekker binnen kunt blijven of even kunt schuilen.

Madrid_weer-regen.jpgMusea
Wellicht een open deur, maar een museum is een goede optie op een regenachtige dag. En laat Madrid daar nou net heel veel van hebben. De gouden driehoek met de grote drie musea (Reina Sofía, Prado en Thyssen-Bornemisza) hoeft eigenlijk niet genoemd te worden, want stond waarschijnlijk sowieso al op je lijstje. Been there, seen that, done that? De keuze is misschien nergens ter wereld zo groot als in Madrid. In elke wijk is er wel een museum te bezoeken of een tentoonstelling te zien, vaak nog gratis ook. Het vrij nieuwe Caixa Forum en La Casa Encendida zijn erg leuk om te bezoeken. Is kunst niet helemaal je ding, bezoek dan de dinosaurus-skeletten in het Museo de Ciencias Naturales of de wassen beroemdheden in het Museo de Cera.

Markten
Dat de markten in Madrid vrijwel altijd overdekt zijn, komt bij minder goed weer goed uit. Elke wijk heeft zijn eigen mercado, die een afspiegeling vormt van het karakter van de buurt. Duik de markt in en geniet van het schouwspel van de cultuur van eten, drinken en praten en proeven. Mercado San Miguel is het paradepaardje van Madrid: een overdekte, onlangs gerestaureerde, markthal uit 1916 opgetrokken uit gietijzer en glas. Hier vind je tientallen kraampjes die verschillende producten verkopen: groente, fruit, vlees en vis, sandwiches, churros, vers gebakken chips, koffie en heerlijke Spaanse wijnen. Wat je koopt kun je meenemen, maar ook ter plekke opeten aan de hoge zit- en statafels midden in de markthal. Diverse barretjes serveren heerlijke wijnen en een enorme variatie aan tapas. De markt is tot laat in de avond open en ´s avonds is het een populaire plek om wat te gaan drinken en een hapje te eten.

Jardines de Atocha
Is je plan om door een park te wandelen door de regen in het water gevallen, maar heb je toch behoefte aan wat groen, ook dat is geen probleem in Madrid. Midden in het station van Atocha is een tropische tuin aangelegd met vele soorten tropische planten, vijvers met vissen en schildpadden. De temperatuur is hier altijd Caribisch en vooral in de winter is het een ontmoetingspunt van oudjes uit de buurt. Dompel je onder in sfeer van reizen en treinen of drink wat op het terras dat over de tuin uitkijkt. Zoals in elk groot station vind je hier ook enkele winkeltjes en restaurantjes.

Centro Comercial Príncipe Pío
De metro heeft een eigen halte in dit overdekte winkelcentrum vlakbij het Palacio Real, dus je hoeft de straat niet op. het winkelcentrum is gevestigd in een 19e eeuws treinstation en heeft alles wat een ´mall´ hoort te hebben: veel winkels, veel restaurants, koffietentjes en een bioscoop (helaas worden alle films hier nagesynchroniseerd). Perfect voor een regenachtige dag of middag. Mocht de zon weer doorbreken, dan zijn er genoeg te doen en te zien op een steenworp afstand van het winkelcentrum: de tuinen van Campo del Moro, het Koninklijke Paleis en de Almudena Kathedraal.

Het Bernabéu Stadion
Bij voetbalfanaten of medereizigers van voetbalfanaten stond het vast al op het must-see lijstje, maar wanneer het weer even niet meezit, is dat hét moment om het Santiago Bernabéu Stadion te bezoeken. Ook hier blijf je droog en de rondleiding brengt je langs alle speciale Real Madrid plekken: je zit op de banken, loopt door de tunnel naar het gras, bezoekt de kleedkamers, bekijkt de prijzenkamer en bezoekt natuurlijk ook de real Madrid-winkel. Er worden dagelijks verschillende tours gegeven tussen 10.00 en 19.00 uur en een ticket koop je bij loket 10 van het stadion. Let op: bij wedstrijden wordt de laatste tour 5 uur vóór aanvang van de match gegegeven en is het moeilijker om nog een last minute kaartje te bemachtigen. Wordt er net die dag gevoetbald, probeer dan een kaartje voor de wedstrijd te bemachtigen.

Plaza Mayor
Onder de arcaden van Plaza Mayor loop je het hele plein rond, zonder ook maar één druppeltje regen te voelen. Er is genoeg te beleven: je vindt er typisch Madrileense barretjes en restaurantjes. Proef er Spaanse ham of een ´bocadillo con calamares´ (een broodje met calamares, niet meer en niet minder!) met een koud biertje, een echte Madrileense klassieker. Er zijn ook grappige winkeltjes onder de bogen gevestigdzoals postzegelwinkeltjes en -stalletjes en de typische souvenirshops. Loop zeker binnen bij het Centro de Turismo Plaza Mayor. Hier wordt je op weg geholpen met alles wat Madrid te bieden heeft en je bezoek nog aangenamer kan maken. Het personeel is goed op de hoogte van actuele tentoonstellingen en evenementen en je kunt er gratis audiotours downloaden en je persoonlijke Madrid folder samenstellen. Ook handig: er is gratis Wifi.

Wedden dat de zon inmiddels weer schijnt? 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!