madrid-palacio-realmadrid-panoramamadrid-plaza-mayormadrid-retiro-parkmuseo-del-prado-madrid

De wolkenkrabbers van Madrid

Deze wandeling gaat dwars door het Madrid van eind 20e en begin 21e eeuw en langs de belangrijkste architectonische projecten van de laatste jaren met als hoogtepunt de vier wolkenkrabbers in het noorden van de stad.

Madrid_wandelen-torens.jpgBegin de wandeling bij Nuevos Ministerios. Het imposante gebouw is een knap staaltje dictatoriale architectuur uit het Franco-tijdperk: ontworpen om ontzag in te boezemen. Onder de bogen aan kant van de Paseo de Castellana zijn soms stedenbouwkundige exposities te zien. In de tuin kun je op een bankje zitten of wat wandelen.

Steek Calle de Rios Rosas over en loop naar het AZCA complex, een immens blok van kantoren, banken en winkels. AZCA is in 1954 ontworpen door architect Antonio Perpiñá, die zich liet inspireren door het Rockefeller Center in New York.

De rechthoekige Torre del Banco de Bilbao van Javier de Sáenz de Oiza is 107 meter hoog en telt 30 verdiepingen. De gevel is gemaakt van glas en staal; de oxidering van het staal geeft de toren een okergele tint.

De Torre Picasso is 157 meter hoog en telt  47 verdiepingen. De glazen toren met de verticale lijnen is ontworpen door de architect Minoru Yamasaki, die ook het World Trade Center in New York ontwierp. De entree tot het gebouw bestaat uit een brede boog,  waarop de hele geven van de toren rust. Een ondergrondse stalen structuur dient als ondersteuning. Torre Picasso was tot 2007 de hoogste  wolkenkrabber van Madrid.

Torre Europa is ontworpen door Miguel Oriol e Ybarra is 212 meter hoog en heeft 30 verdiepingen.

Wil je winkelen, verlaat het AZCA complex dan aan de westzijde. In Calle Orense vind je filialen van alle bekende winkelketens.

Steek Plaza de Lima over en bezoek het beroemde Estadio Santiago Bernabeú, waar Real Madrid zijn thuiswedstrijden speelt. Vanuit grote ramen in het Real Café Bernabeu kijk je uit op het gras van het stadion. Helaas niet open tijdens wedstrijden.

Volg de drukke Paseo de Castellana in noordelijke richting. Mocht je al trek hebben gekregen, dan kun je stoppen bij La Garriga (Paseo de la Castellana, 153). Hier eet je staand aan de bar de lekkerste vleeswaren, zoals jamon en butifarra, kroketten en belegde broodjes. Je kunt ze natuurlijk ook meenemen en opeten in het Parque del Canal Isabel II.

Parque del Canal Isabel II is een modern park dat boven op een waterdeposito is gebouwd. In het oude waterpompstation huist nu cultureel centrum Fundación Canal Isabel II, waar altijd wel een leuke tentoonstelling te zien is.

De architect Santiago Calatrava is de bedenker en makervan de gouden obelisk op Plaza Castilla. Dit kunstwerk is een geschenk van bank Caja Madrid aan de stad. De goudkleurige zuil is 92 meter hoog.

Min of meer direct grenzend aan Plaza Castilla hellen twee 115 meter hoge torens van glas en staal vervaarlijk naar elkaar. Dit is La Puerta de Europa, Madrids moderne stadspoort. De torens zijn ontworpen door de architect Philip Johnson en zijn in gebruik als kantoren van de bank Caja Madrid.

Liefhebbers van moderne architectuur of wolkenkrabbers moeten zeker nog even verder wandelen naar de Cuatro Torres Business Area. ´Los cuatro torres´ (vier torens), zoals de vier wolkenkrabbers in het kort worden genoemd, zijn tussen 223 en 250 meter hoog en hebben sinds hun oplevering in 2008 de skyline van Madrid voorgoed veranderd. Het zijn de hoogste wolkenkrabbers van heel Spanje. In de torens vind je o.a. kantoren, maar ook een luxe, designhotel én de Nederlande ambassade. 
Madrid_wandelen-torensg.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!