madrid-plaza-mayormuseo-del-prado-madridmadrid-retiro-parkmadrid-palacio-realmadrid-panorama

Wandelen langs kunst en door groen in Madrid

Deze wandeling voert je langs de beroemde musea, langs veel kunst, door het Retiropark en door Barrio de las Letras. De wandeling duurt ongeveer 3 uur (museumbezoek niet inbegrepen).

Madrid_wandelen-groen-kunst.jpgDe wandeling begint op Puerta de Sol. Het gebouw met de klok, Casa de Correos, kent iedere Spanjaard. Deze klok luidt namelijk op 31 december met 12 klokslagen op de nationale televisie het nieuwe jaar in. Zoek vóór het gebouw op de grond naar de Kilometro Cero-tegel; dit is het nulpunt vanaf waar alle afstanden in Spanje gemeten worden. Aan het begin van C/del Carmen staat het beeld van een beer en een Madroño boom; samen vormen zij het symbool van Madrid. Het ruiterstandbeeld op Sol is van Koning Carlos III. Vergeet geen foto te nemen van het verlichte reclamemannetje Tio Pepe, dat inmiddels tot het nationale erfgoed van Spanje behoort.

Loop de Calle de Alcalá in. Aan de linkerkant vind de Real Academia de Bellas Artes de San Fernando. De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten is opgericht in 1752 en is sinds 1773 gevestigd in het Palacio de Goyeneche, tot daarvoor het huis van een rijke bankier. In het museum van de academie kun je een vaste collectie van schilderijen en tekeningen van o.a. El Greco, Goya en Rubens bekijken.

Loop de straat verder naar beneden. Op de kruising met Gran Vïa zie je aan je linkerzijde het Edificio Metropolis uit 1905. De koepel met de engel is een veel gefotografeerd beeld van Madrid. Er tegenover ligt de kunstenaarsociëteit Círculo de las Bellas Artes. Hier kun je tentoonstellingen bekijken of even wat drinken in de mooie, stijlvolle cafetaría. In de zomer is er een terras aan de voorzijde, vanwaar je het drukke stadsleven heerlijk kunt gadeslaan.

Loop verder naar beneden tot aan Plaza de Cibeles. Plaza de Cibeles is één van Madrids meest gefotografeerde plekken en ligt op het punt waar Paseo de Recoletos overgaat in Paseo del Prado. In het midden van het plein staat een fontein met het beeld van Cybele, godin van de vruchtbaarheid, in een door leeuwen getroken voertuig. Het beeld is gemaakt door beeldhouwers Francisco Gutiérrez en Robert Michael in de 18e eeuw. Omringd door het prachtige Palacio de Cibeles, de Banco de España en Palacio de Linares is dit plein vooral ´s avonds erg mooi als de fontein en de omringende gebouwen sprookjesachtig verlicht zijn. Het is tevens dé plek waar feest wordt gevierd, wanneer voetbalclub Real Madrid een belangrijke titel wint.

Vervolg calle de Alcalá tot aan Plaza de la Independencia. In het middel staat Puerta de Alcalá. De neoclassicistische triomfboog werd ontworpen door architect Sabatini in opdracht van Koning Carlos III om zijn tienjarig koningschap te herdenken. In 1769 werd begonnen met de bouw.

Even wat drinken of lunchen met uitzicht op de Puerta de Alcalá, doe je bij Harina. Ze hebben er lekkere broodjes, sandwiches, salades en gebak. Wil je toch liever genieten van het mooie weer, dan kun je hier inslaan voor een picknick in het Retiro park.

Loop het Retiropark in via de ingang op Plaza de la Independencia. Behalve een frisse neus halen en genieten van het groen, vind je er ook enkele bezienswaardigheden. Loop langs het meertje, met daarachter het monument voor Alonso XIII. EEn stukje verderop vind je het Palacio de Velázquez en het uit ijzer en glas opgetrokken Palacio de Cristal. Beide fungeren als tentoonstellingsruimte. Wandel een stukje verder tot aan het standbeeld van de gevallen engel Lucifer. Een van de weinige ter wereld. Ç

Sla hier rechtsaf en loop het park weer uit. Je komt nu op de Cuesta de Moyano, waar iedere dag een (tweedehands) boekenmarkt wordt gehouden.

Steek de straat over naar het Museo Reina Sofía om Picasso´s Guernica of schilderijen van Dalí en Miró te bekijken. Moderne kunst niet je ding? Geen nood, slechts luttele meters verder herbergt Museo El Prado de oude meesters. Hier bekijk je de schilderijen van o.a. Goya, Velázquez, El Greco en Rubens.

Liever nog wat meer groen? Bezoek dan de botanische tuin, Real Jardín Botánico of bekijk de verticale tuin aan de gevel van Caixaforum. Je kunt er ook even binnenlopen, want er is altijd wel een tentoonstelling te zien.

Bij de Fontein op Plaza Neptuno wordt gefeest als Atletico de Madrid, Madrids andere voetbalclub, een kampioenschap wint. In de fontein staat een beeld van de god van de zee, Neptunos, ontworpen door Juan Pascal de Mena.

De volgende stop is het Museo Thyssen Bornemisza. De collectie van dit beroemde museum neemt je mee op reis door de kunstgeschiedenis van de 20e eeuw.

Via Calle de Cervantes ga je de rustige Barrio de las Letras in. In de gouden eeuw van Spanje woonden in deze buurt veel schrijvers, waaronder Lope de Vega, van wie je het huis kunt bezoeken. Overdag zijn de straatjes van deze buurt een oase van rust, maar ´savonds is het hier erg levendig dankzij de vele barretjes. Loop via Calle Huertas omhoog naar Plaza Santa Ana, waar je op een terrasje of in een cafeetje weer kunt bijkomen

Madrid_wandelen-groen-kunstg.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!