madrid-plaza-mayormadrid-panoramamadrid-palacio-realmuseo-del-prado-madridmadrid-retiro-park

Wandelen door Habsburgs Madrid

In deze wandeling nemen we je mee door het Middeleeuwse Madrid de los Austrias, oftewel het Madrid van de Habsburgse Koningen.

Madrid_wandelen-habsburg.jpgDeze wandeling begint op Puerta de Sol. Het gebouw met de klok, Casa de Correos, kent iedere Spanjaard. Deze klok luidt namelijk op 31 december met 12 klokslagen op de nationale televisie het nieuwe jaar in. Zoek vóór het  gebouw op de grond naar de Kilometro Cero-tegel; dit is het nulpunt vanaf waar alle afstanden in Spanje gemeten worden. Aan het begin van C/del Carmen staat het beeld van een beer en een Madroño boom; samen vormen zij het symbool van Madrid. Het ruiterstandbeeld op Sol is van Koning Carlos III. Vergeet geen foto te nemen van het verlichte reclamemannetje Tio Pepe, dat inmiddels tot het nationale erfgoed van Spanje behoort.

Calle Arenal en omgeving

Loop C/Arenal, een drukke winkelstraat in, sla linksaf Pasadizo San Ginés in. Hier eet je Madrids beroemdste churros con chocolate bij Chocolatería san Ginés. Op de plaats van Iglesia San Ginés stond al in de twaalfde eeuw een kerk, maar de huidige barokke kerk dateert uit 1645 en is in 1824 na een brand herbouwd. In de kerk kun je een werk van de schilder El Greco bekijken.

Monasterio de las Descalzas
Loop via C/ de Bordaderos naar het 16e eeuwse Monasterio de las Descalzas. Het klooster werd in 1559 gesticht door Juana de Austria en heeft altijd nauwe banden gehad met de Habsburgse familie. Tegenwoordig is het een museum.

Monasterio de Encarnación
Ga terug naar C/ Arenal en loop via de achterkant van het Koninklijke theater via C/ Arrieta naar het Monasterio de Encarnación. Dit klooster werd in 1611 door Margarita van Oostenrijk gesticht. Ook hier is een belangrijke kunstcollectie te bewonderen. Vanaf het klooster loop je door C/ Bailén richting Plaza de Oriente.

PLaza de Oriente
Aan je linkerkant zie je het Teatro Real en aan de rechterkant het Palacio Real en de Jardines de Sabatini. Plaza de Oriente is een fijn plein om even wat uit te rusten; op één van de terrasjes op het plein of gewoon op een bankje in de zon.

Vlak naast het paleis staat La Catedral de Nuestra Señora de la Almudena. Aan het einde van de 19e eeuw werd met de bouw, die ruim 100 jaar zou duren, begonnen. Het resultaat is een gebouw waarin verschillende bouwstijlen zijn verenigd, van neogothiek tot neoclassicisme. Pas in 1993 werd de kathedraal door de paus Johannes Paulus II ingezegend.

Sla voorbij de kathedraal rechtsaf C/Mayor in, je komt dan uit op de Cuesta de la Vega. Dit hooggelegen straatje was in de Moorse tijd een van de natuurlijke verdedigingsmuren van de Moorse citadel. Je ziet hier nog de laatste resten van de Moorse en Middeleeuwse stadsmuur, La Muralla Árabe.

PLaza de la Villa
Loop terug naar C/ Mayor, loop langs El Horno Santiaguesa voor een typisch Madrileens gebakje en sla daarna rechtsaf naar Plaza de la Villa, één van de oudste pleinen van Madrid. De drie gebouwen die dit plein omsluiten dateren uit verschillende tijden.
Het huis met de toren, Torre de los Lujanes uit de 15e eeuw is één van de oudste gebouwen van de stad en is gebouwd in mudéjar stijl. Casa de Cisneros is een 16e eeuws paleis opgetrokken in platereske stijl, een Spaanse stijl waarin mudéjar, gotische en renaissance elementen werden gecombineerd. Casa de la Villa, uit de 17e eeuw vertegenwoordigt de barok.

Cava San Miguel
Vervolg je weg door C/ Mayor en sla rechtsaf C/ Cava de San Miguel in. Je kunt even bijkomen in de 21e eeuwse gourmettempel Mercado san Miguel. Hier is het goed tapas eten.

Plaza Mayor
Daal verder het Middeleeuwse straatje af en ga dan links via de Arco de Cuchilleros naar Plaza Mayor.
Plaza Mayor dateert uit 1617 en werd ontworpen door Juan Gómez de Mora. In 1790 werd het plein na een brand herbouwd onder leiding van architect Juan de Vilanueva. Hier bezichtig je het ruiterstandbeeld van Felipe III en La Casa de Panadería, waar nu de toeristeninformatie is gehuisvest.

Plaza de la Provincia
De tocht door Madrid de los Austrias eindigt bij Palacio Santa Cruz op Plaza de la Provincia. Het gebouw werd in 1629 door Felipe IV als gevangenis gebouwd, maar onder Felipe V werd het in 1767 een paleis.

Madrid_wandelen-habsburgg.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!