madrid-retiro-parkmadrid-panoramamadrid-palacio-realmuseo-del-prado-madridmadrid-plaza-mayor

Segovia

Op 87 kilometer van Madrid ligt Segovia, één van de mooiste steden van Spanje. De stad met 52.000 inwoners ligt aan de voet van de Sierra de Guadarrama in het zuidelijke deel van de autonome regio Castilië en León, boven op een rots waar de rivieren Rio Eresma en Arroyo Clamores samenkomen.

Madrid_2022_Segovia

De oude stad Segovia heeft een prachtig historisch centrum met een van de mooiste kastelen van het land, het Alcázar van Segovia. Het oude gedeelte van de stad wordt volledig ommuurd en staat sinds 1985 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. In de stad zijn veel Romeinse en middeleeuwse monumenten te zien.

Madrid_2022_Segovia_aquaduct

Aquaduct
Een van de blikvangers is het Romeinse aquaduct van Trajanus, gebouwd in de 1e eeuw. Het goed bewaarde aquaduct is maar liefst  818 meter lang en 28 meter hoog, en bestaat uit 163 bogen, deels in twee verdiepingen. Het aquaduct loopt dwars door het centrum van Segovia over het bekendste plein van de stad, Plaza de Azoguejo. Het was destijds onderdeel van de watertoevoer tussen het 16 kilometer verder gelegen Riofrío en Segovia. Het bouwwerk is gemaakt van zo'n 24.000 blokken graniet, die zonder cement samengehouden worden.

Madrid_2022_Segovia_aquaduct

Alcazar de Segovia
Naast het Aquaduct is het Alcázar de Segovia het belangrijkste symbool van de stad. Het kasteel is gelegen aan de rand van Segovia op een rotsplateau tussen de rivieren Eresma en Clamores en torent hoog boven de stad uit. Op de plaats van het kasteel stond al tijdens de Romeinse overheersing een fortificatie, maar het huidige kasteel werd in het begin van de 12de eeuw gebouwd, toen koning Alfons VI de stad had veroverd van de Moren. Het kasteel werd meerdere malen uitgebreid en is daardoor een mengeling van de Romaanse, Gotische en Mudéjar stijlen.

Madrid_2022_Segovia_alcazar

De laatste grote herbouw vond plaats in 1862 nadat het Alcázar flink verwoest werd door een brand. Tegenwoordig is het te bezoeken als een museum waar je de prachtig gedecoreerde ruimtes van het paleis en een wapenmuseum kunt bewonderen, alsmede een schitterend uitzicht over Segovia. Je kunt indien de drukte het toelaat mogelijk de 152 tredes van de wenteltrap van de toren van Juan II beklimmen.

Madrid_2022_Segovia_alcazar

Tip: Voor een van de mooiste foto’s van het Alcazar paleis ga je naar het uitzichtspunt Mirador de la Pradera de San Marcos, een parkje op het terrein van de kleine kerk van San Marcos.

Madrid_Alcazar_Segovia-1.jpg

Kathedraal 
De Catedral de Santa María de Segovia is de laatste gotische kathedraal die in Spanje werd gebouwd. De kathedraal werd gebouwd tussen 1525 en 1577 nadat de voormalige kathedraal die vlakbij het Alcázar was gelegen verwoest was bij een opstand tegen de Spaanse koning. De klokkentoren van 90 meter hoog dateert uit 1614.

Madrid_2022_Segovia_kathedraal

De gotische kerk met invloeden van de renaissance heeft prachtige ramen van gebrandschilderd glas, gotische gewelven, wandtapijten, een prachtig altaarstuk van Francisco Sabatini en 18 indrukwekkende kapellen.

Centrum 
De Plaza Mayor is het bruisende centrum van de oude stad gelegen aan het einde van de Calle Real, de bekendste straat van Segovia. Rond het plein liggen bezienswaardigheden als het stadhuis, de Iglesia de San Miguel, het Juan Bravo theater, de kathedraal en de nodige cafés. Verder staat op het plein een standbeeld ter ere van de Spaanse dichter Antonio Machado.

Madrid_2022_Segovia

Een van de opvallende gebouwen in het oude centrum is te vinden in de Calle Real, het 15e eeuwse Casa de los Picos, met honderden granieten punten aan de buitengevel. Bezoek verder ook het pittoreske Plaza de Medina de Campo met de Iglesia de San Martin en de smalle straatjes van de rustige Joodse wijk (La Juderia) met de Iglesia del Corpus Christi, de voormalige synagoge.

Stadsmuren (Las Murallas)
De Murallas de Segovia zijn de overblijfselen van de middeleeuwse stadsmuren rond de oude stad. De lengte van de ommuring was 2250 meter met een gemiddelde hoogte van 9 meter en een gemiddelde dikte van 2,5 meter. De stadsmuur bevat nog een aantal goed bewaarde stadspoorten zoals de Puerta de Santiago en de Puerta de San Andrés. Je kan een mooie wandeling maken langs de stadsmuren, maar het is ook mogelijk om de muur zelf te beklimmen.

(foto's Albert van den Boomen)

Madrid_2022_Segovia

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!