museo-del-prado-madridmadrid-palacio-realmadrid-retiro-parkmadrid-plaza-mayormadrid-panorama

Córdoba

Misschien denk je bij een bezoek aan Madrid niet direct aan een uitstapje naar Córdoba. Met de auto ben je inderdaad al gauw een uurtje of vijf onderweg. Echter met de Spaanse hogesnelheidstrein AVE stap je in minder dan 2 uur -1 uur en 3 kwartier om precies te zijn- uit in Córdoba. Gelukkig is het centrum van Córdoba niet al te groot en kun je prima alle bezienswaardigheden te voet bezoeken.

Cordoba-moskeeEr zijn redenen genoeg om Córdoba te bezoeken, maar bovenaan de lijst prijkt natuurlijk de wereldberoemde Mezquita. Een uniek monument, want in het midden van de immens grote moskee staat een heuse kathedraal.

Toen Cordóba in 785 de hoofstad werd van het Moorse rijk in Spanje, Al-Andalus, werd er begonnen met de bouw van de moskee. In de jaren erna werd er bijgebouwd en bijgebouwd met als resultaat een moskee van 175 x 128 meter en bestaande uit 1300 zuilen. Totdat er in de 16e eeuw een kathedraal in het midden van de Mezquita werd gebouwd.

Tegenwoordig staan er ´nog maar´ 850 zuilen, maar desalniettemin is het nog steeds een indrukwekkend woud van zuilen met hun karakteristieke hoefijzerbogen in rood en wit. Een bezoek aan de Mezquita en dwalen tussen zuilen in gefilterde licht dat door de koepels valt is een heel bijzondere ervaring. 

Ten noordwesten van de Mezquita ligt de oude joodse wijk, La judería met zijn smalle straatjes. Je kunt hier een Middeleeuwse Synagoge bezoeken of souvenirtjes kopen in winkeltjes met Artesanía (handwerk).

Ook de moeite waard is het Alcázar de los Reyes Cristianos, oftewel het paleis van de katholieke koningen. Hier woonden Ferdinand en Isabella een tijdje en vond hun eerste ontmoeting met Columbus plaats. Het mooiste van het Alcázar zijn zonder meer de tuinen vol sinaasappelbomen, vijvers, fonteinen en bloemen.

Houd terwijl je door de stad wandelt je ogen goed open om de beroemde patio´s van Córdoba te spotten. Zomaar achter een hekwerk in een stil straatje kan zich een prachtige patio,betegeld met gekleurde azuleos (moorse tegeltjes) en gevuld met bloeiende planten verstoppen. Ieder jaar in mei wordt er een mooiste patio-wedstrijd gehouden en dan zijn veel privé patios voor het publiek geopend. Bij de toeristeninformatie kun je een plattegrond krijgen. Niet in mei in Córdoba? Bezoek dan het Palacio de Viana, een Renaissance paleis met maar liefst 12 prachtige patio´s.

Wanneer je dan toch in Córdoba bent, probeer je natuurlijk de locale specialiteiten. Het meest bekende Cordobese gerecht is salmorejo, een soort gazpacho, maar dan dikker -en machtiger- gegarneerd met hardgekookt ei en stukjes jamón. Een ander favoriet gerecht is rabo de toro: (een stoofpotje van) stierenstaart.

Lekkere salmorejo eet je bij Bodegas Campos, één van Cordoba´s toppers. Het is hier niet ongewoon dat je op een tafeltje moet wachten, want het zit er meestal vol. Gelukkig kun je aan de bar alvast wat drinken. Op de kaart staan behalve salmorejo, typische Cordobese en Spaanse gerechten en alle groenten komen uit hun eigen tuin. Bij het eten drink je de locale variant van de sherry: vino fino de Montillo of de zoete rode versie Pedro Ximenez.

Córdoba
Mezquita-Catedral
Bodegas Campos
Calle Lineros, 32.
Madrid_even-stad-uit-cordobagr.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!