museo-del-prado-madridmadrid-panoramamadrid-retiro-parkmadrid-palacio-realmadrid-plaza-mayor

Toledo, prachtige stad dichtbij Madrid

Op nog geen uurtje rijden van Madrid ligt Toledo, één van Spanje´s belangrijkste historische steden omsingeld door rivier de Taag. Het gehele stadscentrum van Toledo is een nationaal monument en zeker een bezoekje waard! De stad is vanuit Madrid gemakkelijk bereikbaar per trein, bus of auto.

Madrid_2022_Toledo

Toledo kent een lange geschiedenis. Al in 554 werd Toledo de hoofdstad van het Visigotische Spanje. In 712 werd Toledo ingenomen door de Moren die overigens zeer tolerant waren tegen de aanwezige Christenen en Joden. Deze mochten blijven wonen en hun handel drijven. Ook nadat Toledo in 1085 de hoofdstad van het Koninkrijk Castilië en León werd, bleven de drie geloven vreedzaam naast elkaar leven. Zo werd Toledo een cultureel en commercieel bloeiende stad. Op het gebied van astronomie, wiskunde, muziek en literatuur speelde Toledo een leidende rol.

Tip 1: Excursie Toledo
Je kunt met de bus een excursie maken naar Toledo vanuit Madrid. De afstand bedraagt 70 kilometer. Inclusief rondleiding met gids, door de stad en door de Kathedraal van Toledo.

Reserveer hier een ticket voor een excursie naar Toledo

Tip 2: Of boek een dagtocht naar Toledo en het eveneens prachtige Segovia (inclusief gids)

Boek hier een dagtocht naat Toledo en Segovia 

Madrid_2022_Toledo

De katholieke heersers werden echter steeds minder tolerant en in 1492 werden de laatste joden uit de stad verdreven (moslims pas in 1614). De economie had hier erg onder te lijden en toen Felipe II in 1561 ook nog het hof naar Madrid verplaatste, begon de aftakeling van Toledo als machtscentrum.

El Greco
Zeg je Toledo dan zeg je El Greco. De van oorsprong Griekse schilder arriveerde in 1577 in de stad die op dat moment al over haar hoogtepunt heen was. Hij bleef er zijn hele leven wonen en schilderde hier zijn maniëristische meesterwerken. Op verschillende plaatsen in de stad kun je zijn schilderijen met expressieve kleuren en langgerekte figuren bekijken:


Madrid_Toledo

Er is in Toledo nog veel meer te zien dan alleen El Greco. De bewogen geschiedenis heeft in de stad een lange lijst monumenten achtergelaten, waaronder het indrukwekkende Alcázar, een bisschoppelijk paleis, kerken, kloosters en een moskee. Bezienswaardig is ook Juderia, de joodse wijk. Hier zijn twee synagogen en veel huizen prachtig gerestaureerd.

Maar ook alleen al het wandelen door deze oude historische stad met de nauwe slingerende straatjes is een feest en Toledo heeft veel mooie gebouwen, verborgen hoekjes en mooie doorkijkjes en uitzichten.

Madrid_2022_Toledo

Restaurant
Goed eten doe je in Toledo bij Restaurante Adolfo, een echte klassieker. Niet echt goedkoop, maar lekker eten: voor ongeveer 45 eet je hier iedere dag een vast menu (drie gerechten, dessert plus een glas wijn) dat tot in de verre omgeving beroemd is.

Restaurante Adolfo
Calle La Granada 6, Toledo

(foto's Albert van den Boomen)

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!