madrid-retiro-parkmadrid-plaza-mayormuseo-del-prado-madridmadrid-palacio-realmadrid-panorama

El Escorial

El Escorial is een immens klooster-paleiscomplex dat koning Felipe II liet bouwen als laatste rustplaats voor zijn vader Carlos V en als plek waar hij zich kon terugtrekken en in een gemeenschap van geestelijken kon bidden voor zijn eeuwige rust. Het paleis-klooster ligt in het stadje San Lorenzo de El Escorial, ongeveer 45 kilometer ten noordwesten van Madrid. Sinds 1984 staat het complex op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. 

Madrid_even-stad-uit-El-Escorialk.jpgEl Escorial werd uiteindelijk een kasteel, een klooster, bibliotheek, seminarie en een koninklijk mausoleum in één. Bijna alle Spaanse vorsten (op twee na) liggen er begraven. De bibliotheek met meer dan 40.000 boeken deed in zijn tijd niet onder voor die van het Vaticaan. Ook de kunstverzameling van Felipe II was beroemd en bevatte o onder meer werken van El Greco, Hiëronimus Bosch, Titiaan en de Vlaamse Primitieven.

TIP-1: Geniet van een tour met gids vanuit Madrid naar de spectaculaire Koninklijke Abdij El Escorial!

Boek hier een tour met gids naar San Lorenzo de El Escorial

TIP-2: Als je op eigen houtje naar San Lorenzo de El Escorial gaat kun je tickets reserveren voor toegang tot het klooster en een rondleiding.

Bestel hier tickets voor het klooster van San Lorenze de El Escorial

El Escorial
El Escorial staat symbool voor de glorie van de Habsburgse koningen, de macht van het Spaanse rijk en Felipe II´s verbondenheid aan de Katholieke kerk.

El Escorial(1563-1584) werd ontworpen door architect Juan Batista de Toledo en na zijn dood nam Juan de Herrera het over.

Het gebouw van Guadarramagraniet is ongeveer 200 meter in het vierkant en is 13 hectare groot met meer dan 16 binnenpleinen, 1200 deuren, 2675 ramen, 4000 kamers, 16 kilometer gangen en maar liefst 86 trapzalen. De plattegrond van het complex is gebaseerd op het rooster waarop de heilige Laurentius geroosterd werd. Na de Habsburgse overheersing werd er door de Bourbons, nog maar weinig gebruikgemaakt van El Escorial.

Schilderijen
Bij het bezoeken van El Escorial is een route door het enorme complex uitgestippeld, die je door de zalen en langs kunstwerken voert. Je begint in de Sala de San Mauricio, waar een schilderij van El Greco te zien is. Meer schilderijen vin dje in het Museo de Pintura. Hoewel veel werken uit El Escorial in het Prado hangen, zijn er nog genoeg schilderijen bewaard gebleven.

Hoogtepunten van de tour zijn verder het Pantéon Real, een met goud en zwart marmer beklede achthoekie kamer, waar de tombes vande vorsten staan, de enorme basiliek met de 92 meter hoge koepel met fresco's van Lucas Jordán en de enorme bibliotheek, waarvan de gewelven zijn beschilderd met fresco's. Nog steeds worden hier handschriften en oude drukken bewaard.

Je kunt naar San Lorenzo de el Escorial met de trein vanaf station Atocha of Chamartín en met de bus vanaf busstation Moncloa. Met de auto volg je de A6 richting El Escorial.

Meer informatie op de website van El Escorial en San Lorenzo.

Madrid_even-stad-uit-El-Escorial.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!