madrid-palacio-realmadrid-retiro-parkmuseo-del-prado-madridmadrid-plaza-mayormadrid-panorama

Op de groene tour naar Madrid

Ben je een globetrotter met een groen hart? Wil je graag de wereld verkennen, maar ook met respect omgaan met de natuur? Dan maak je deel uit van een groeiende groep duurzame toeristen. Duurzaam toerisme is reizen met aandacht voor je omgeving. Je wilt natuurlijk dat de volgende generaties ook kunnen genieten van de plekken die jij bezoekt. Eén van die plekken is vanzelfsprekend Madrid.

Madrid staat bekend om haar kunstmusea, het Palacio Real, de vele parken en de beroemde voetbalclubs Real Madrid en Atletico Madrid. Gelukkig zijn er steeds meer individuen en reisorganisaties die zich richten op ecologisch toeren waardoor je tegenwoordig ook geheel onbezorgd naar de Spaanse hoofdstad kunt gaan. Hoe begin je daar nu aan, duurzaam reizen?

Reizen met een kleine voetafdruk
Je kunt tijdens je reis naar Madrid al zorgen dat je je CO2-voetafdruk beperkt. Deze voetafdruk (footprint) is de meetlat voor de invloed van jouw levensstijl op de aarde. Je wilt je voetafdruk uiteraard zo klein mogelijk houden, dus kies je voor een vervoersmanier met een lage CO2-uitstoot. Dit doe je door zoveel mogelijk over het land te reizen. Neem de bus of de trein: dit duurt wat langer, maar is meestal goedkoper en beter voor het milieu. Reis je toch liever met de auto? Gebruik dan diensten zoals Blablacar waarbij je een auto deelt. Mocht landvervoer nu echt geen optie zijn, dan kun je bij boeken van je vliegticket aangeven dat je je uitstoot wilt compenseren. Om je impact op het milieu te vereffenen zorg je met een kleine extra bijdrage dat er bijvoorbeeld een boom wordt geplant.

Fietsen 
Je bent ter plaatse en klaar om de stad te verkennen, dus je zoekt een energiezuinig vervoersmiddel. Eigenlijk zul je dan altijd uitkomen bij een vertrouwd Nederlands vervoersmiddel: je kunt ook in Madrid heel goed een fiets huren. Aan het weer zal het niet liggen, en op de fiets zul je alles kunnen zien waar je met een tourbus langs zou gaan. Kijk ook eens bij onze tips en maak zelf een fietsroute voor jouw hotspots. Let er daarnaast op dat je zo min mogelijk plastic verbruikt. Plastic is namelijk één van de meest milieuvervuilende producten, dus neem een herbruikbare fles mee met eventuele waterzuivering. En ga je ’s avonds uit eten? Dan heb je in Madrid een ruime keuze uit vegetarische restaurants

Een goed begin, begint thuis 
Wist je dat je je CO2-voetafdruk ook voor vertrek al kunt beperken? Zorg er bijvoorbeeld voor dat je alle lichten uit doet voor je je huis verlaat, eet je koelkast leeg en zet je vriezer uit. Mocht je nu toch liever een lampje aan laten om eventuele inbrekers af te schrikken dan zou je kunnen kijken naar tijdschakelaars. Zorg er ook voor dat je groene energie hebt afgesloten. Energie vergelijk je gemakkelijk online. Duurzaam reizen begint bij jezelf – maar je krijgt er heel wat moois voor terug. Denk maar eens aan heel verantwoord onbeperkt tapas eten!

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!