madrid-retiro-parkmadrid-panoramamuseo-del-prado-madridmadrid-palacio-realmadrid-plaza-mayor

Vlaamse en Hollandse meesters in Museo Carlos de Amberes

In het Museo Carlos de Amberes in Madrid kunnen Vlaamse en Hollandse meesters uit de vijftiende tot de zeventiende eeuw worden bewonderd. In de collectie bevinden zich kunstwerken van o.a. Rubens, Van Dyck, Jordaens en Brueghel. De werken zijn in bruikleen gegeven door culturele instellingen in Antwerpen, Parijs en Madrid.

Tot de topstukken van het museum behoren o.a. een 16de-eeuws Vlaams wandtapijt uit de Spaanse koninklijke collecties en het schilderij ' De opvoeding van Maria' van Rubens, geleend van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen.

De Fundación Carlos de Amberes, opgericht in de 16e eeuw toen Spanje en de Lage Landen politiek en cultureel nauw aan elkaar waren verbonden, is de initiatiefnemer van het museum. Deze stichting is vernoemd naar Karel van Antwerpen (Carlos de Amberes), een Vlaming die in de zestiende eeuw naar Madrid verhuisde. In 1594 schonk deze Karel enkele gebouwen aan de stad, om onderdak te bieden aan armen, pelgrims en zieken uit de Zeventien Provinciën der Lage Landen.

Rond 1985 werd de stichting meer een culture organisatie en werden er in het gasthuis Lage Landen-gerelateerde tentoonstellingen, symposia, lezingen, concerten en boekpresentaties georganiseerd.

Het nieuwe museum beschikt over drie tentoonstellingszalen van bij elkaar 700 m2. In de eerste zaal hangen voornamelijk portretten en landschappen, in de tweede zaal schilderijen van groot formaat en mythologische voorstellingen terwijl in de derde zaal voornamelijk dieren, maagden en kermissen het onderwerp zijn.

Het Martelaarschap van de Heilige Andreas

Het museum heeft slechts één van de kunstwerken in eigendom: het belangrijke 'Het Martelaarschap van de Heilige Andreas' van Rubens. De andere kunstwerken zijn voor het merendeel afkomstig uit bruikleen van o.a. het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen, dat wegens verbouwing tot 2017 gesloten is en uit Museo del Prado.

Museo Carlos de Amberes
Adres: Calle Claudio Coello 99, Madrid
Metro: Núñez de Balboa
Open: Ma, do t/m za van 10.30 - 20.30 en zo van 11.00 - 20.00 uur. Gesloten: di en wo.
Entree: 7 euro Madrid_museo_carlos_amberes_madrid.jpg

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!