museo-del-prado-madridmadrid-palacio-realmadrid-plaza-mayormadrid-retiro-parkmadrid-panorama

Museo Sorolla

Museum Sorollo is gevestigd in het voormalige woonhuis van de schilder Joaquín Sorolla in Madrid. Behalve een permanente tentoonstelling van zijn schilderijen van strandscènes, kun je ook de sfeerkamers en de tuin van het negentiende eeuwse huis bewonderen.

Madrid_sorollaDe schilder Joaquín Sorolla y Bastida werd geboren in 1863 in Valencia. Hij volgde hier de opleiding tot schilder en kwam in contact met andere schilders die hem aanmoedigen om buiten te gaan schilderen. Op zijn twintigste verhuisde Sorolla naar Madrid, waar hij het Museo del Prado ontdekte. Hij liet zich vooral inspireren door de schilder Velazquez. Na Madrid verhuisde hij nog naar Rome en vervolgens naar Parijs, waar hij zich toelegde op het schilderen van het licht.

Rond 1900 is licht het belangrijkste compositorische element in zijn werken. Zijn portretten en genrestukken genieten dan enorme populariteit onder de bourgeoisie van Madrid, waar hij alweer een paar jaar woont. In 1920 raakt Sorolla verlamd aan zijn linkerkant en in 1923 sterft hij.

In het museum worden schilderijen van Sorolla, waaronder portretten van zijn familie tentoongesteld. In de vitrines van het museum zijn tentoonstellingscatalogi, prijzen en bibliografieën uitgestald. Ook kun je een kijkje nemen in de studio van de schilder. Door het hele museum vind je nog veel originele meubels, kunstwerken en gebruiksvoorwerpen, zoals een gele Tiffanylamp en antieke kroonluchters.

Madrid_sorolla-tuinTuin
De tuinen aan de voorkant van museum Sorolla zijn zeer de moeite waard om doorheen te wandelen. De tuin bestaat uit drie gedeeltes en doet denken aan de Moorse tuinen van het Reales Alcázares in Sevilla en het Generalife van Granada.

Het eerste gedeelte doet denken aan een Andalusische patio en is gevuld met beelden. Een zuilengang leidt naar een tweede tuin, geïnspireerd op de Patio de la Acequia van het Generalife in Granada. Een derde tuin bevat een Italiaanse pergola en een vijver omgeven door allegorische figuren. De tuin is gratis te bezoeken en er staan bankjes om lekker in de schaduw of in de zon te genieten.

Museo Sorolla
Adres: General Martínez Campos, 37
Metro: Iglesia, Rubén Darío (L5, L10)
Open: ma t/m za van 9.30 - 20.00 uur, zo van 10.00 - 15.00 uur
Entree: 2,40 € (gratis op zondag)  

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!