madrid-plaza-mayormadrid-retiro-parkmadrid-panoramamuseo-del-prado-madridmadrid-palacio-real

Museo Thyssen-Bornemisza

Oorspronkelijk behoorden de werken van het Museum Thyssen Bornemisza in Madrid tot de privé-collectie van Baron Heinrich Thyssen-Bornemisza. Sinds 1993 is de collectie voor het publiek opengesteld en tentoongesteld in het achttiende eeuwse Palacio de Villahermosa aan de Paseo del Prado. Museum Thyssen-Bornemisza is het derde grote museum van Madrid en ligt op loopafstand van Museo El Prado en Museo Reina Sofía. 

De prachtige vaste opstelling bestaat uit ruim 1000 kunstwerken en geeft een mooi overzicht van de geschiedenis van de Europese schilderkunst vanaf de Middeleeuwen tot aan de twintigste eeuw. Dat is natuurlijk teveel om in één bezoek aan het museum te bekijken en het is dan handig om van te voren te bedenken welke werken of stromingen je wilt gaan zien. Italiaanse Middeleeuwse kunst, rennaissancekunst, negentiende eeuwse Amerikaanse schilderkunst, impressionisme, expressionisme of Russisch constructivisme; eigenlijk alle kunsthistorische stromingen zijn in er vertegenwoordigd.

TIP 1: Bestel je ticket(s) voor het museum van tevoren online en ontloop de wachtrijen bij de kassa!

{btn-1}

Museo Thyssen-Bornemisza is zo opgezet dat je de collectie in chronologische volgorde kunt bekijken.  Begin in de Middeleeuwen op de tweede verdieping. Het Annunciatie Dyptiek van Jan van Eyck verdient een stop, net zoals als de Heilige Catharina van Carravaggio en de Venetiaanse stadsgezichten van Canaletto uit de 18e eeuw.

Maak vervolgens kennis met het negentiende eeuwse impressionisme aan de hand van de schilderijen van Degas en Monet en het postimpressionisme van Gauguin en Van Gogh.

Fauvisme, expresionisme, surrealisme, abstract expressionisme en Pop Art; alle avantgarde kunststromingen uit de twintigste eeuwszijn te zien op de begane grond van het museum. Zeer goed vertegenwoordigd is het Duitse Expressionisme en de schilders van kunstenaarsgroepen Der Blaue Reiter en Die Brücke.

Terras
Op de bovenste verdieping van het museum bevindt zich een terras met een prachtig uitzicht over Madrid. In de zomer (juli en augustus) is er een restaurant, waar je tot laat in de avond kunt dineren. Een aboslute aanrader.

Tip 2: Met de Madrid Art Walk Pass krijg je toegang tot de 3 grote musea van Madrid: Prado Museum, Museo Reina Sofia en Museo Thyssen Bornemisza. En je hoeft niet te wachten in de lange wachtrijen. De voordeelkaart is gratis voor kinderen tot 12 jaar.

Bestel de Madrid Art Walk Pass

Museo Thyssen-Bornemisza 
Palacio de Villahermosa, Paseo del Prado 8, Madrid
Metro: Banco de España 
Openingstijden: di t/m zo 10.00 - 19.00 uur. Tijdelijke tentoonstellingen op zaterdag tot 23.00 uur geopend. Entree: vaste collectie € 8,- . Tijdelijke tentoonstellingen € 8,- . Combinatietickets € 13,-. 

Madrid_musea-Thyssen-Bornemisza.jpg

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!