madrid-plaza-mayormadrid-panoramamadrid-retiro-parkmadrid-palacio-realmuseo-del-prado-madrid

Museo Nacional Centro De Arte Reina Sofía

In het Museo Reina Sofía in Madrid kun je de moderne kunst en de werken van Spaanse kunstenaars als Dalí, Miró y Juan Gris bekijken, maar het onbetwiste topstuk van het museum is het schilderij ´Guernica´ van Pablo Picasso.

Madrid_musea-Museo-Nacional-Centro-De-Arte-Reina2.jpgHet grote vierkante om een binnentuin aangelegd gebouw, ontworpen door Francesco Sabatini stamt uit de 18e eeuw en was oorspronkelijk een ziekenhuis. In 1986 werd het als museum in gebruik genomen. De glazen liften die langs de buitenkant van het gebouw omhoog en omlaag zoeven zijn indrukwekkend.  Net zo indrukwekkend is de aangebouwde vleugel uit 2005, ontworpen door de Franse architect Jean Nouvel.

De aanbouw bestaat uit twee delen, die tezamen met het oorspronkelijke gebouw een driehoek maken rond een openbaar toegankelijk plein onder een rood metalen dak. In dit gedeelte vind je ook het museumrestaurant van topkok Sergio Arola, waar je ook gewoon een broodje kunt eten of een kopje koffie drinken. Het restaurant is apart van het museum te bezoeken.

TIP-1: Bestel een rondleiding van 75 minuten met gids door het museum. Skip-theline toegang is inbegrepen.

Boek hier een rondleiding door Museo Reina Sofia

TIP-2: Met de Madrid Art Walk Pass krijg je toegang tot de 3 grote musea van Madrid: Prado Museum, Museo Reina Sofia en Museo Thyssen Bornemisza. Deze kaart is goedkoper dan losse kaartjes en je hoeft niet te wachten in de lange wachtrijen!

Bestel de Madrid Art Walk Pass

Collectie
Het Reina Sofía richt zicht op moderne en hedendaagse kunst. Waar de collectie van Museo el Prado stopt in de 19e eeuw, gaat de collectie van het Reina Sofia verder tot aan het heden. Naast de vaste collectie worden er ook wisselende tentoonstellingen en diverse activiteiten georganiseerd. De collectie van het museum is onderverdeeld in drie aandachtsgebieden.

Picasso, Dali en Miro
Uit de periode 1900 - 1945 mogen de werken van de meest invloedrijke Spaanse kunstenaars Pablo Picasso, Salvador Dalí en Joan Miró niet worden overgeslagen. In het museum zijn uit deze periode schilderijen, sculpturen, tekeningen, collages, foto´s en film te zien.

Onbetwist topstuk van het museum is de ´Guernica´ van Pablo Picasso. Hij schilderde dit momumentale schilderij om de slachtoffers van het bombardement in 1937 op het Baskische dorpje Guernica te gedenken. Guernica werd voor het eerst tentoongesteld in het Spaanse Paviljoen van de Wereldtentoonstelling in Parijs. Gedurende het regime van dictator Franco was het schilderij in ballingschap in New York en pas in 1981 kwam het schilderij naar Spanje.

De kleurrijke werken van Joan Miró zijn al van verre herkenbaar en combineren in de thema´s het kleine (een slak, een vogeltje) met het grote en universele (de mens, de sterren en de aarde). Het museum bezit ook enkele beelden van deze Catalaanse kunstenaar.

Je kan er uren naar blijven kijken en niks is wat het lijkt in de surrealistische schilderijen van Salvador Dalí, zoals ´The great masturbator´ uit 1929. Maar laat je ook verrassen door zijn vroege figuratieve werk zoals ´Figuur aan het raam´ uit 1925.

De periode 1945 tot 1968 is de tweede periode waarop het verzamelbeleid zich richt. Het naoorlogse Spanje wordt vertegenwoordigd door de kunstenaars Antoni Tàpies, Jorge Oteiza en Esteban Vicente, zij zijn ruim vertegenwoordigd in de collectie. De Europese context van deze kunstenaars wordt verhaald aan de hand van werken van Francis Bacon, Jean Dubuffet, Lucio Fontana, Henry Moore en Yves Klein. 

Het derde verzamelgebied is de kunst vanaf de jaren ´70 tot het heden en uit deze periode worden werken getoond uit en van diverse Spaanse en internationale stromingen en kunstenaars zoals Hélio Oiticica, Luis Gordillo, Sol LeWitt, Dan Flavin, Gerhard Richter en Marcel Broodthaers. De meest hedendaagse kunst wordt getoond in de wisselende tentoonstellingen. Kijk hiervoor op de website van het museum.

Museo Reina Sofía
Calle de Santa Isabel 52, Madrid

Metro: Atocha.
Openingstijden: ma t/m za 10.00 - 21.00 uur, zo 10.00 -14.30 uur. Di gesloten.
Gratis entree op zondag, za van 14.30 -21.00 en ma-vr van 19.00 -21.00 uur. 

Madrid_musea-Museo-Nacional-Centro-De-Arte-Reina

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!