madrid-plaza-mayormadrid-retiro-parkmadrid-panoramamadrid-palacio-realmuseo-del-prado-madrid

Museo Nacional del Prado

Het Museo Nacional del Prado in Madrid is wereldberoemd. Je vindt er één van de belangrijkste collecties Spaanse schilderkunst uit de 12e tot de 19e eeuw. Een museum waar je oog in oog staat met werken van de grote Spaanse meesters als El Greco, Goya en Velázquez, waaronder het beroemde schilderij Las Meninas van Velázquez. Maar er zijn er ook prachtige kunstwerken van Italiaanse en Vlaamse schilders te bewonderen.

Madrid_2022_Museo-del-prado

De meer dan 8.000 kunstwerken van Museo del Prado bieden de kunstliefhebber een overzicht van de westerse kunstgeschiedenis van de 12e tot de 19e eeuw. Trek voor een bezoek tenminste een hele ochtend of een middag uit en bereid je bezoek goed voor.

TIP 1: Bestel je ticket(s) voor het Prado Museum van tevoren online en ontloop de wachtrijen bij de kassa!

Bestel hier tickets voor het Prado Museum en ontloop de wachtrij!

TIP 2: Je kunt ook een rondleiding maken met een gids (Engelstalig) door het Prado Museum. Skip-the-line toegangsbewijs is inbegrepen.

Bestel hier tickets voor een rondleiding met gids en ontloop de wachtrij! 

TIP 3: Madrid Art Walk Pass
Met de Madrid Art Walk Pass krijg je toegang tot drie grote musea van Madrid: Prado Museum, Museo Reina Sofia en Museo Thyssen Bornemisza. De kaart is goedkoper dan losse kaartjes én je hoeft niet te wachten in de lange wachtrijen. De voordeelpas is gratis voor kinderen onder de 12 jaar.

Bestel hier de Madrid Art Walk Pass

Madrid_2022_prado-museum

Om alles te kunnen zien, is een hele dag eigenlijk nog te kort, maar gelukkig heeft het het museum een paar routes uitgestippeld langs de belangrijkste meesterwerken.   

Collectie
Het Prado herbergt de meest complete verzameling Spaanse schilderkunst ter wereld. De vroegste werken uit de 11e eeuw zijn fresco´s uit de kerken San Baudelio de Berlanga en Vera Cruz de Maderuelo. Uit de Middeleeuwen behoren de altaarstukken over het leven van Maria Magdalena en de Heilige Franciscus van de schilders Jaime Serra en Nicolas Francés tot route langs de topstukken van het museum.

De Castiliaanse, Aragonese en later Spaanse koningen waren grote liefhebbers van Vlaamse schilderkunst. Toonaangevende Spaanse schilders zoals Pedro Berruguete stonden dus al vroeg onder invloed van het werk van Vlaamse schilders. De Spaanse schilderkunst uit de 15de eeuw wordt dan ook vaak aangeduid als "Pintura Hispanoflamenco" (Spaans-Vlaamse schilderkunst). Topstukken in het museum uit deze periode zijn Sint Domingo van Silos door Bartolomé Bermejo en een Kruisiging door Juan de Flandes, hofschilder van Isabella van Castillië.

Madrid_2022_Museo-del-prado-velazquez

Abosluut niet te missen tjdens je bezoek aan het Prado, zijn de zalen van het museum gewijd aan de schilder El Greco. Het museum heeft enkele werken uit zijn vroege periode en natuurlijk een groot aantal schilderijeen uit zijn ´Spaanse´ periode uit Toledo, toen nog de hoofdstad van Spanje. Hier schilderde El Greco zijn meest bekende werken in zijn karakteristieke maniëristische stijl.

De gouden eeuw van Spanje is vertegenwoordigd met de schilderijen van Ribera, Zurbarán en Murillo. Een ander niet te missen hoogtepunt van het museum zijn de werken Diego Velázquez. Zijn beroemde schilderij Las Meninas, mag je zeker niet overslaan.

Nóg een Spaanse meester, die je in het Prado moet hebben gezien, is Francisco de Goya. Er worden maar liefst 250 werken van hem getoond, waaronder zijn schilderijen van de geklede en de naakte Maja. Naast Spaanse schilderijen zijn  er in het Prado ook nog de nodige andere meesterwerken te bewonderen.

Madrid_2022_Museo-del-prado-goya

Uit Italië bezit het museum werken van Fra Angelico, Tintoretto en Titiaan en uit de Lage Landen Rogier van de Weyden, Hiëronymus Bosch (zoek naar EL Bosco in het Spaans) en Peter Paul Rubens. Dat zoveel belangrijke werken van de Vlaamse Primitieven in Museo del Prado zijn te zien, heeft alles te maken met de blijvende belangstelling van de Spaanse koningen voor de Oudnederlandse schilderkunst. Het museum werd geopend in 1819. In het neoclassicistische gebouw, ontworpen door architect Juan de Villanueva, wordt het grootste deel van de vaste collectie getoond. In 2007 werd het museum uitgebreid. Architect Rafael Moneo ontwierp de uitbreiding waar o.a. tijdelijke exposities worden getoond. Er bevindt zich ook een restauratieatelier en een restaurant.

Museo del Prado
Paseo del Prado, Madrid

Openingstijden: ma t/m za 10.00 - 20.00 uur, zo 10.00 - 19.00 uur 
Gratis entree ma t/m za van 18.00 -20.00 uur en op zondag.
Metro: Banco de España of Atocha 

(foto's Albert van den Boomen)

Madrid_2022_Museo-del-prado

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!