museo-del-prado-madridmadrid-retiro-parkmadrid-palacio-realmadrid-panoramamadrid-plaza-mayor

Catedral de Nuestra Señora de la Almudena

Toen Madrid in 1561 hoofdstad van Spanje werd, bleef de zetel van de Katholieke kerk achter in Toledo en had Madrid geen kathedraal.  Plannen om een (grootse) kathedraal in Madrid te bouwen waren er al wel aan het einde van de 16e eeuw, met de daadwerkelijke bouw werd pas in 1879 begonnen. 

Madrid_2022_catedral-almudena

Het oorspronkelijke ontwerp van Markies Francisco de Cubas voor de kathedraal was in neogothische stijl. Met het uitbreken van de Spaanse burgeroorlog in 1936 kwamen de bouwwerkzaamheden helemaal stil te liggen. Toen het project in 1950 weer werd opgepakt, werd het neogotische ontwerp aangepast door architect Fernando Chueca Goitia naar een barok exterieur. Dit om beter te matchen met de  gevel van het tegenoverliggende Palacio Real. Pas in 1993 was de kathedraal klaar en werd de kerk door Paus Johannes Paulis II gewijd.

TIP: Verken twee iconen van Madrid, de Kathedraal van La Almudena en het vlakbij gelegen Koninklijk Paleis, met een gids. Inclusief skip-the-line toegang tot de Kathedraal en Palacio Real.

Bestel hier tickets voor de rondleiding door de Kathedraal en het Koninklijk Paleis

Madrid_2022_kathedraal-almudena

Het interieur is neogothisch met een moderne twist. Diverse kunstenaars maakten kapellen en standbeelden in verschillende moderne stijlen, variërend van realistisch tot pop-art. De kathedraal draagt de naam van Nuestra Señora de la Almudena, de vrouwelijke beschermheilige van Madrid.

Madrid_2022_catedral-almudena

Catedral de Nuestra Señora de la Almudena
Calle Bailén 2, Madrid
Metro: Opéra

Madrid_2022_catedral-almudena

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!