madrid-retiro-parkmadrid-plaza-mayormadrid-palacio-realmuseo-del-prado-madridmadrid-panorama

Palacio Real, koninklijk paleis in Madrid

Palacio Real, het huidige koninklijke paleis in Madrid, staat op de plaats waar vroeger het Moorse Alcázar stond. De katholieke koningen hadden het Alcázar in de 11e eeuw al tot paleis laten verbouwen en nadat Madrid hoofdstad van Spanje werd, maakte koning Felipe dit paleis tot het middelpunt van zijn hof.

In 1734 verwoestte een brand een groot deel van het paleis en werd in begonnen met de bouw van een nieuw paleis waar koning Carlos III in 1764 introk en bewoond bleef door de Spaanse monarchen tot 1931.

TIP-1: Boek een rondleiding door het Paleis van te voren online en ontloop de wachtrij bij de kassa! Bezoek de weelderige staatszalen en prachtige privé-vertrekken samen met een gids.

Boek hier een rondleiding door het Palacio Real

TIP-2: Verken twee iconen van Madrid, het Koninklijk Paleis en de vlakbij gelegen Kathedraal van La Almudena, met een gids. Inclusief skip-the-line toegang tot Palacio Real en de Kathedraal.

Bestel hier tickets voor een rondleiding door het Koninklijk Paleis en de Kathedraal

TIP-3: Met de Royal Madrid Combo heb je skip-the-line toegang tot het Koninklijk Paleis van Madrid én het Bernabéu Stadion van Real Madrid (inclusief het Real Madrid Museum).

Bestel hier de Royal Madrid Combo

Madrid_2022_palacio-royal

Palacio Real
Het Palacio Real werd ontworpen door de architecten Filippo Juvara en uiteindelijk zijn leerling Juan Bautista Sachetti. Het ontwerp was geďnspireerd op de schetsen, die Bernini maakte voor het Louvre in Parijs. Het paleis bestaat uit vier vleugels rond een patio en beschikt ruim 3000 vertrekken, waarvan er een aantal voor het publiek te bezoeken zijn. De hoofdingang van het paleis is aan de zuidzijde via de Plaza de Armas, maar de fraaiste zijde is toch wel de facade aan het Plaza de Oriente.

Madrid_2022_palacio-royal

Het hoogtepunt van een bezoek aan het Palacio Real is beslist de Salón de Trono (troonzaal) met een fresco van de 'apotheose van de Spaanse monarchie' door Giovanni Battista Tiepolo. Verder zijn ook de privévertrekken van Carlos III en de bibliotheek met een grote collectie boeken en manuscripten de moeite waard om te bekijken. Voor kunstliefhebbers is de Galería de Pintura, met schilderijen van Luis Morales, Juan de Flandes, Caravaggio, Velázquez, Goya en Sorolla een juweeltje.

Madrid_2022_palacio-royal

Palacio Real
Calle de Bailén, Madrid
Metro: Ópera

Openingstijden: dagelijks geopend in april - september 10.00 - 19.00 uur, in  oktober - maart 10.00-18.00 uur.
Gedurende officiële ceremonies is het Palacio Real gesloten voor publiek.

Foto's: Albert van den Boomen en Stef Demol - 5th Art Photography

Madrid_palacio-real-foto Stef Demol

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!