madrid-plaza-mayormadrid-retiro-parkmuseo-del-prado-madridmadrid-panoramamadrid-palacio-real

Plaza Mayor

Plaza Mayor is op z´n zachts gezegd imposant te noemen. Het rechthoekige plein in Madrid van 120 x 94 meter wordt omsloten door gebouwen van drie verdiepingen in een rode tint. Maar liefst 237 balkons kijken uit op Plaza Mayor.

Madrid_2022_plaza-mayor

Wat ooit een marktplein buiten de stad was, moest nadat Madrid in 1561 hoofdstad van Spanje was geworden, een plein voor publieke ceremonies worden. Het ontwerp van Plaza Mayor komt van architect Juan Gómez de Mora, de grote architect uit de Habsburgse periode. In 1617 werd begonnen met de bouw.

Plaza Mayor werd gebruikt voor officiële ceremonies, theatervoorstellingen, stierengevechten maar ook executies. Het huidige Plaza Mayor stamt uit de late 18e eeuw, nadat vanwege een brand enige aanpassingen werden gedaan door architect Villanueva (die van Museo El Prado).

Madrid_2022_plaza-mayor

Tegenwoordig worden er geen stierengevechten meer gehouden, maar staan er terrasjes op Plaza Mayor (vraag eerst naar de prijs voor je bestelt, zodat je achteraf niet voor onaangename verrassingen komt te staan!), vertonen straatartiesten er hun kunsten en lopen er waarschijnlijk meer toeristen dan Madrilenen rond. Elke zondagochtend wordt er een postzegel- en muntenmarkt gehouden. Midden op het plein staat het ruiterstandbeeld van koning Felipe III.

Madrid_2022_plaza-mayor

Aan de noordzijde staat la Casa de la Panadería, het vroegere hoofdkwartier van het bakkersgilde. Het gebouw met de twee torentjes en de beschilderde gevel stond hier al voordat Plaza Mayor gebouwd werd. Tegenwoordig vind je hier de toeristeninformatie en de officiële winkel van Madrid, voor originele en stijlvolle souvenirs.

Madrid_2022_plaza-mayor

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!