museo-del-prado-madridmadrid-palacio-realmadrid-panoramamadrid-plaza-mayormadrid-retiro-park

Koninklijk Madrid voor ridders en prinsessen

Voor kleine ridders, prinsen en prinsessen, maar natuurlijk ook voor hun ouders: iedere eerste woensdag van de maand om 12.00 uur vindt bij het Palacio Real in Madrid een tamelijk spectaculaire wisseling van de koninklijke wacht plaats. Kom op tijd, want het kan behoorlijk druk zijn en zelfs de trappen van de kathedraal tegenover het paleis zijn meestal al snel bezet. 

Madrid_met-kinderen-wisseling-van-de-wacht-1.jpgEven voordat de klok 12.00 uur slaat, hoor je de ruiters op hun paarden al aankomen. Om 12.00 uur zet de koninklijke militaire kapel een aantal bekende Spaanse marsen in terwijl de soldaten in het gareel staan met hun wapens op de schouders. Wees voorbereid op een indrukwekkend spektakel, waarin maar liefst 400 soldaten en 100 paarden van wacht wisselen, op precies dezelfde manier en in dezelfde uniformen als in de tijd van Alfonso XII en Alfonso XIII.

Ben je niet de eerste woensdag van de maand in Madrid? Iedere andere woensdag om 12.00 uur wordt de wisseling van de wacht dunnetjes overgedaan. Geen 400, maar toch nog 27 wachters en 6 paarden nemen deel aan deze ceremonie. Van 12.00 tot 14.00 uur worden ieder half uur (infanterie) en ieder heel uur (ruiters),  vier leden van de wacht in hun rood wit blauwe uniformen afgewisseld. Op de maat van een fluit en trommels marcheert de nieuwe lichting wachters en ruiters volgens een vaste ceremonie voor het Palacio Real.

Madrid_met-kinderen-wisseling-wacht-2.jpgBlijf na de show nog even rondhangen op het Plaza de Oriente. Je kunt er lekker op een bankje in de zon zitten en er zijn enkele speeltuintjes, waar de kinderen zich kunnen uitleven. Voor wat meer groen,  wandel je door de tuinen van het paleis: Jardines del Campo del Moro of Jardines Sabatini. Kleine prinsen en prinsessen zullen hier helemaal opgaan in hun rol. Bij mooi weer is het hier heerlijk picknicken!

Wil je toch liever in een restaurantje eten, loop dan even Calle Santiago in. Hier vind je genoeg restaurantjes zoals, restaurante Taberneros (nummer 9, veel goede wijnen per glas) en buren El Restaurante Vegetariano (ook nummer 9,  lekker en vegetarisch) of  Bar Refra ( nummer, 4, een prima menu del dia). Vergeet met kleine kinderen niet om even binnen te lopen bij de leuke kinderboekenwinkel Mar de Letras op nummer 18.

Keer na de lunch terug naar het paleis, want op woensdag is het paleis gratis te bezoeken (normaal € 10,-). Zo blijf je nog even in koninklijke sferen!

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!
18-01-2015

De Deygere | het wisselen van de wacht gebeurt niet in de vakantieperiode augustus .