madrid-panoramamuseo-del-prado-madridmadrid-retiro-parkmadrid-plaza-mayormadrid-palacio-real

Ongenaakbaar Madrid

Bundel schetsen en verhalen waarin Madrid of onderdelen daarvan (zoals het stadion Bernabeu of de arena Las Ventas) een rol spelen. Met vertaalde bijdragen van Spaanse auteurs als Javier Marias en van Nederlandse schrijvers als Hans-Maarten van den Brink, Chris van der Heijden en Maarten Steenmeijer. 

Madrid_lezen-Ongenaakbaar-Madrid.jpgSinds de zestiende eeuw is Madrid het centrum van de Spaanse cultuur. Wij volgen Cervantes naar de rommelmarkt en de koningen op hun jacht naar schilderijen uit de Nederlanden. De stad was een prominent thema in het werk van de negentiende-eeuwse romancier Benito Pérez Galdos en de twintigste-eeuwse eenling Rafael Cansinos-Asséns.

In de jaren twintig hadden García Lorca, Luis Buñuel en Salvador Dalí er hun uitvalsbasis voor hun artistieke vernieuwingsdrang. Tot de stad tijdens de Spaanse Burgeroorlog in een slagveld veranderde, waar Ernest Hemingway en Johan Brouwer zich met een geweer in de hand lieten fotograferen. Cas Oorthuys maakte in de jaren vijftig indrukwekkende foto's van de stad. En in de jaren negentig reden de jonge wilden op de rondweg van Madrid 's nachts als spookrijders, om er vervolgens verslag van uit te brengen in hun stinkende, kruidige romans.

Het is ook de stad van de flamenco, het stierenvechten en Real Madrid.

In de pers:
'In Ongenaakbaar Madrid is de liefde voor Madrid voelbaar aanwezig: in Barber van der Pols beschrijving van de stad ten tijde van Cervantes, maar ook in de prachtige foto's van Cas Oorthuys uit het Madrid van de jaren vijftig. De bundel is een onweerstaanbare uitnodiging tot een bezoek aan de stad...' Ger Groot in NRC Handelsblad


'Dit boek verdiept door zijn veelzijdigheid onze kennis van Madrid en mag daarom in de bagage van de (steden)reiziger niet ontbreken.' - NBD

'Prachtboek' Guido Lauwaert in Fincancieel-Economische Tijd

Ongenaakbaar Madrid
Red. Arjen Fortuin, Hans Schoots
Uitgeverij Lubberhuizen, 2003
ISBN 9059370082
€ 20,35 (alleen tweedehands)

Bestel Ongenaakbaar Madrid bij bol.com

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!