madrid-plaza-mayormuseo-del-prado-madridmadrid-retiro-parkmadrid-panoramamadrid-palacio-real

Onrust, burgeroorlog en dictatuur

Je kunt je het amper nog maar voorstellen, maar tot in de jaren ´70 van de vorige eeuw was Spanje een dictatuur, die met strenge hand werd geregeerd door Franco. Spanjaarden van middelbare leeftijd hebben dit nog meegemaakt en in Madrid zijn er nog veel monumenten die aan Franco herinneren.

Madrid_geschiedenis-madrid-in-de-tijd.jpgAan het begin van de 20e eeuw, was Madris een bruisende metropool geworden. In 1910 begon de aanleg van de mondaine Gran Vía en in 1919 reed de eerste metro. Madrid was ook het culturele centrm van Spanje. Maar politiek gezien was er veel onrust.

In 1923 installeerde generaal Miguel Primo zich als dictator, maar hij werd door koning Alfonso XIII in 1930 weer afgezet, waarna een coalitie van republikeinen en socialisten de verkiezingen wonnen en Spanje tot republiek uitriepen. De koning vluchtte het land uit en de nieuwe regerng werd in 1933 vervangen door een rechtse regering, die op haar beurt twee jaar weer verslagen werd door het linkse Frente Popular.

In deze periode joeg er in Madrid en in andere Spaanse steden een golf van politiek geweld door de straten, wat uiteindelijk uitmondde in een burgeroorlog. In Madrid begon de burgeroorlog in 1936 toen de linkse Internationale Brigade in de stad arriveerde en de nationalisten onder leiding van generaal Franco, Casa de campo, Arguëlles en de Universiteit innamen. Vuurgevechten midden in de stad werden onderdeel van het dagelijks leven in Madrid. Het dagelijkse leven van de Madrileense burger, ging gewoon door; tussen het schieten door, namen zij de metro naar hun werk, gingen naar de film en naar restaurants en maakten er maar het beste van.

Hoewel de regering al eerder naar Valencia en naar Barcelona vluchtte, gaf Madrid zich niet over tot in maart 1939, lang nadat de rest van Spanje zich al had overgeven. De overgave van Madrid betekende het einde van de burgeroorlog en het begin van een dictatuur, die tot 1975 zou voortduren. 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!