madrid-plaza-mayormuseo-del-prado-madridmadrid-panoramamadrid-retiro-parkmadrid-palacio-real

Madrid, stad met koninklijke allure

Het besef dat de hoofdstad wat meer koninklijke allure en stedenbouwkundig ingrijpen kon gebruiken kwam in de 18e eeuw, dankzij koning Carlos III. Door zijn grote interesse voor de stad werd hij ook wel de koning-burgemeester genoemd.

Madrid_geschiedenis-stad-met.jpgIn 1734 brandde het middeleeuwse Alcázar tot de grond af. Koning Felipe V liet het huidige Palacio Real ervoor in de plaats bouwen. De bouw duurde 30 jaar en het was Felipe´s opvolger Carlos III, die er uiteindelijk als eerste introk.

Carlos III nam ook de stad onder handen: hij liet straten verbreden en plaveien en er kwam betere riolering en straatverlichting, waardoor de criminaliteit verminderde. Onder deze koning werd de botanische tuin, el Real Jardín Botánico, aangelegd en de Paseo del Prado aangelegd. In dezelfde tijd werd ook begonnen met de bouw van het Palacio de Villanueva, het huidige Museo del Prado. Madrid kreeg haar koninklijke allure, waarvan je tegendwoordig nog steeds al wandelend over de Paseo del Prado kunt genieten.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!