madrid-retiro-parkmuseo-del-prado-madridmadrid-panoramamadrid-palacio-realmadrid-plaza-mayor

Madrid de los Austrias

Nadat Madrid in 1083 een katholieke vesting werd, vestigden zich een paar belangrijke adellijke families in Madrid en begon de stad te groeien. In 1123 kreeg Madrid stadsrechten, maar was nog van verre een wereldstad.

Madrid_geschiedenis-de-los-austrias.jpgToen de katholieke koningen Ferdinand van Aragon en Isabella van Castilië Spanje tot één koninkrijk maakten en Columbus Amerika ontdekte, brak er een periode van stabiliteit en welvaart aan. Ook voor Madrid. De erfgenaam van de katholieke koningen, Koning Carlos I erfde in 1519 ook de Habsburgse troon van Oostenrijk en hij regeerde over een uitgestrekt imperium van Oostenrijk tot aan de de Spaanse kolonieën in Amerika. Toen Carlos I omstreeks 1550 in het Alcázar verbleef, woonden er ongeveer 15.000 inwoners in Magerit, zoals de stad destijds heette.

Het was de zoon van Carlos I, Felipe II, die in 1561 besloot om Madrid de hoofdstad van Spanje te maken. En hoewel Madrid de nieuwe hoofdstad werd, besteedde de koning er weinig aandacht aan om de stad allure te geven. Het ingenomen Alcázar deed dienst als het paleis, maar van enige koninklijke grandeur was er in de stad niets te bespeuren. De bevolking bleef echter groeien; toen Felipe in 1598 stierf, woonden er 60.000 mensen in Madrid. Grandeur was er wel buiten de stad, waar Felipe II het imposante klooster-paleiscomplex San Lorenzo de El Escorial liet bouwen. 

Het hof trok veel adel, kunstenaars, schrijvers en gelukszoekers uit alle hoeken van het land naar Madrid en omgeving.  De Gouden Eeuw van de Spaanse schilderkunst en literatuur was begonnen en het Habsburgse Madrid bruiste en breidde uit. In 1617 werd begonnen met de aanleg van Plaza Mayor, in 1630 werd het Palacio del Buen Retiro de koninklijke residentie, er werden kerken, kloosters en herenhuizen gebouwd. Omstreeks 1650 bedroeg het inwoneraantal maar liefts 150.000. 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!