




Begin je culinaire rondreis in Madrid
Denk je aan Spanje? Dan zie je waarschijnlijk beelden van zon, zee, strand, oude dorpjes, sangria én heerlijk eten. De Spaanse keuken heeft ons land nog niet zo veroverd als die van Italië, maar we zijn wel bekend met het concept van tapas. Verschillende regio’s uit Spanje hebben allemaal hun eigen specialiteit te bieden. Een culinaire rondreis door Spanje om zo de ultieme Spaanse culinaire ervaring op te doen begin je natuurlijk in de hoofdstad: Madrid.
Callos in Madrid
We beginnen in Madrid. In de statige hoofdstad van Spanje gaan we meteen voor een beproeving die alleen voor de echte fijnproever is: callos. Emigranten uit Asturië brachten dit gerecht naar Madrid. In Asturië zweren ze al sinds begin negentiende eeuw bij dit heerlijke gerecht. De ingrediënten klinken niet meteen aantrekkelijk: er zit onder andere pens en runderdarm in. Maar in combinatie met serranoham, bloedworst, prei, ui, wortel en knoflook én geserveerd in een traditionele aardewerken pan is het overheerlijk. Echt waar.
Carcamusas in Toledo
Slechts 70 kilometer ten zuiden van Madrid lonkt de volgende culinaire uitdaging al: carcamusas. Dat is een stoofpot met mager varkensvlees, doperwten en tomaten met een saus die licht pikant is. De historische stad Toledo was in 2016 de gastronomische hoofdstad van Spanje. Alle reden dus om de carcamusas een kans te geven.
Migas in Teruel
Zo’n 330 kilometer naar het oosten vind je de stad Teruel in de regio Aragón. Hier kun je de traditionele migas proberen. Dit gerecht wordt gemaakt van gebakken broodkruim. Eerst wordt het broodkruim gedoopt in zout water om het vervolgens een dag weg te zetten en te laten rusten. Daarna wordt het gebakken met knoflook in hete olie en worden er stukjes chorizo, ham en pancetta bijgedaan. Als laatste wordt het gegarneerd met druiven. Klinkt goed, toch?
Paella in Valencia
144 kilometer rijden naar het zuidoosten kom je in Valencia waar ze fantastische paella maken. Dit doen ze al sinds de vijftiende eeuw met de producten van het land. Er zijn verschillende recepten, waarin je doorgaans rijst en saffraan vindt, aangevuld met bijvoorbeeld kip, zeevruchten, snijbonen en tomaten. Volgens traditie wordt paella in de open lucht klaargemaakt. Dit gebeurt dan op haard van brandend sinaasappelhout.
Escalivada in Barcelona
354 kilometer rijden richting het noordoosten kom je in het schitterende Barcelona, waar je de lokale escalivada kunt proberen. Dit gerecht bestaat onder andere uit tomaat, ui, aubergine en paprika die samen gesmoord worden op smeulende houtskool. Als ze gaar zijn, worden ze op een forse plak geroosterd brood geserveerd met ansjovis die op kamertemperatuur is. Op de Mercat Santa Caterina kun je escalivada krijgen bij een van de verschillende kraampjes.
Praktische zaken
Spanje is natuurlijk prima te bereiken met de auto, wat je de ruimte geeft om je eigen culinaire reis te plannen en uit te voeren zoals het jou uitkomt. Zorg hierbij natuurlijk wel dat je een goede autoverzekering hebt die je ook helpt als je in het buitenland bij een ongeluk betrokken raakt. Je kunt online autoverzekeringen vergelijken en de meest passende afsluiten. Kijk ook of je verzekerd bent voor vervangend vervoer. Mocht je dan zonder auto geraken, dan kun je in ieder geval door naar jouw volgende culinaire bestemming.