madrid-plaza-mayormuseo-del-prado-madridmadrid-retiro-parkmadrid-palacio-realmadrid-panorama

La Cabalgata de los Reyes

Locatie: Nuevos Ministerios - Plaza de Cibeles, Madrid

Madrid mag dan geen tweede kerstdag kennen, maar op 1 januari zijn las fiestas navideņas nog lang niet over. In Spanje wordt namelijk nog groots Driekoningen gevierd. De feestverlichting en -spirit blijven dus nog even hangen.

Driekoningen op 6 januari  is voor de Spaanse kinderen wat Sinterklaas voor de Nederlandse kinderen is. De avond van 5 januari is er in ieder dorp en iedere stad een optocht van de Driekoningen: La Cabalgata de los Reyes. Het spreekt voor zich dat die van Madrid de grootste en de mooiste van heel Spanje is. 

Madrid_cabalgata-reyes

De stoet met praalwagens, circusartiesten, vuurspuwers, kamelen en zelfs olifanten met aan het einde de 3 koetsen van de koningen, vertrekt rond 18.00 uur vanuit Nuevos Ministerios en gaat via de Paseo de Castellana naar Plaza de Cibeles, waar allerlei shows worden opgevoerd. Op sommige plekken langs de route staan tribunes om te zitten. Eigenlijk geldt langs de hele route: kom vroeg! Veel gezinnen nemen een ladder mee waarop de kinderen kunnen zitten en een plastic zak om het gestrooide snoepgoed te verzamelen.

's Avonds zetten kinderen hun mooiste schoentje, 3 glaasjes met drinken en wat te eten voor de koningen en hun kamelen bij de haard. De volgende ochtend vinden ze dan cadeautjes (als ze lief zijn geweest) en wordt er traditioneel ontbeten met een Roscón de Reyes, een zoet rond brood waarin een beeldje van een koning zit verstopt. Diegene die het beeldje in zijn stuk vindt is dat jaar de koning.